Niestrawność

21 stycznia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Najczęstszą przyczyną niestrawności jest niezdrowe odżywianie się, siedzący tryb życia, stres i alkohol. Kiedy nasze posiłki spożywamy naprędce, chaotycznie a do tego są one tłuste może nam grozić niestrawność.

Taka jednorazowa niestrawność może przerodzić się w chroniczną niedyspozycję, może trwać tygodniami, czyli inaczej przerodzi się w dyspesję. Według lekarzy na długotrwałą niestrawność cierpi nawet połowa Polaków, najczęściej ludzie starsi. Co prawda niestrawność nie jest przypisana żadnej chorobie, jednakże towarzyszą jej bardzo nieprzyjemne objawy takie jak: ból brzucha, zgaga, odbijanie się, pieczenie, uczucie nadmiernej sytości, nabrzmiały lub twardy brzuch, niemiłe uczucie w ustach. Największym sprzymierzeńcem niestrawności to tłuste wysokolaroczyne potrawy, zbyt obfite posiłki, nieregularne posiłki jedzone szybko, połykanie zbyt dużych kawałków pokarmu i nie właściwie ich przeżuwanie, życie w stresie, palenie papierosów i częste picie alkoholu.
Aby skutecznie walczyć z niestrawnością konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych. Nasze posiłki powinny być pozbawione ciężkich tłustych, smażonych, przetworzonych, konserwowanych pokarmów. Pamiętajmy o spożywaniu dużej ilości świeżych warzyw, owoców,  produktów wieloziarnistych, a które to zawierają błonnik i enzymy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania gospodarki jelitowej.


Tłuszcze zwierzęce warto zastąpić olejami i tłuszczami roślinnymi. Jeśli po spożyciu jakiś produktów czujemy się niekomfortowo np: po spożyciu potraw z roślin strączkowych, cebuli itp warto je wyeliminować z diety i zastąpić zamiennikami. Jeśli jakieś potrawy powinny być spożywane na ciepło, to starajmy się się podawać w takiej formie a nie spożywać zimne.
Stosowanie niektórych przypraw np: majeranku, bazylii, koperku powoduje, że proces trawienia przebiega sprawniej.Nie bez znaczenia ma również nasza postawa podczas jedzenia, najlepiej jeść w wygodnej siedzącej pozycji, powoli, bez zbędnego pośpiechu.
Podczas posiłków nie popijamy, osłabia to bowiem działanie kwasów żołądkowych i co za tym idzie spowalnia proces trawienia. Najlepiej jest między posiłkami wypijać duże ilości wody mineralnej niegazowanej lub niesłodzone herbatki ziołowe.
Palenie papierosów to kolejny czynnik sprzyjający niestrawności: podczas palenia dym dostaje się do żołądka i uszkadza jego błonę śluzową.
Bardzo ważnym czynnikiem jest ruch na świeżym powietrzu, który doskonale działa na cały nasz organizm.
Na tymczasową lekką niestrawność można wypić miętę, herbatkę rumiankową lub przeprowadzić jednodniowy post, pijąc wyłącznie wodę. Jeśli jednak mimo tych zabiegów nadal odczuwamy kłopotliwą niestrawność, nie pozostaje nic innego jak udać się do lekarza gastrologa i zasięgnąć jego porady. Jest to konieczne szczególnie wtedy gdy zauważy  krew w stolcu, nasz organizm zacznie gwałtownie chudnąć a my będziemy odczuwać też inne dolegliwości (wymioty, gorączka itp)

Zobacz również:

  1. Porady jak zwalczyć niestrawność
  2. Jedz winogrona!
  3. Głodówki: dobry sposób na chudnięcie?
  4. Zabójcza kuchnia: ranking zagrożeń