Nie marnuj żywności

24 października 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Mirabelki do butelki! Śliwki pod pokrywki! Jutro jest wtorek, ratuj szczypiorek! Papryki w słoiki!

Pod takimi hasłami w poniedziałek 17 października 2011 w 15 miastach Polski przejdą manifestacje warzyw i owoców! :) Nie, to nie żart, to całkiem poważna Akcja zorganizowana przez Banki Żywności. Warzywa się zbuntowały – już nie chcą być wyrzucane, marnowane czy gnić zapomniane w czeluściach naszych lodówek!

Wolontariusze przebrani za warzywa będą apelować o rozsądek i nie marnowanie jedzenia! Statystki pokazują, że w Europie rocznie marnuje się około 89 milionów ton żywności z czego 59 milionów wciąż nadaje się do spożycia. Prawie 40%  odpadów spożywczych to warzywa i owoce.

 

Marsze „Nie bądź burakiem – szanuj warzywa!” są organizowane corocznie z okazji Światowego Dnia Żywności. W tym roku przejdą ulicami Warszawy, Chojnic, Częstochowy, Elbląga, Krakowa, Łodzi, Łomży, Olsztyna, Radomia, Katowic, Siedlec, Suwałk, Białegostoku, Tarnobrzegu, Ciechanowa i Słupska.

Organizatorzy strajków zapewniają, że to nie będzie marsz milczenia – chcą hałasować i edukować. Chcą udowodnić, że wystarczy wcielić w życie tylko kilka dobrych nawyków, aby zapobiec marnotrawstwu: wystarczy planować zakupy, odpowiednio przechowywać produkty lub robić z nich przetwory, aby na dłużej zachowały świeżość. Marnowanie żywności ma ścisły związek z ekologią i troską o naszą planetę, tu nie chodzi tylko o względy materialne.

Aby dowiedzieć się więcej o Akcji oraz poznać techniki przechowywania żywności czy wykorzystywania resztek zajrzyj na stronę prowadzoną przez Federację Polskich Banków Żywności www.niemarnuje.pl

Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Nie marnuj żywności

  1. avatar dietetyk medyczny pisze:

    szkoda, że artykuł został opublikowany tydzień po akcji ;)

Dodaj komentarz