Naleśnikowe roladki ze szpinakiem
Artykuł zewnętrzny
Świetne danie na przekąskę imprezową, event lub spotkanie z przyjaciółmi – taka lekka przekąska świetnie pasuje do białego wina. Podajemy ją na zimno na liściach sałaty lub roszponki czy rukoli. Można podawać z ziołowymi dipami, chociaż i bez nich ta przekąska smakuje wybornie.
składniki:
CIASTO NALEŚNIKOWE:
250 gram mąki pszennej
450 gram mleka
2 jaja
szczypta soli
olej do smażenia
FARSZ:
500 gram świeżego szpinaku
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego do smażenia
250 gram wędzonego łososia
DIP ZIOŁOWY
100 gram jogurtu naturalnego
koperek
sól i pieprz
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Smażymy cienkie naleśniki około 12 sztuk.
Oczyszczony, umyty szpinak smażymy na maśle z czosnkiem około 5 minut, przyprawiamy do smaku i studzimy.
Na każdego naleśnika kładziemy po plasterku łososia, szpinak, zawijamy ciasto w ruloniki, kroimy na porcje i podajemy z dipem.