Naleśniki ze szpinakiem zapiekane | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane

25 września 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

nalesniki ze szpinakiem zapiekane

Większość z nas uwielbia naleśniki: niektórzy wolą je w wersji wytrawnej a inni bardziej na słodko. Konfiguracji jest niezliczona ilość, można je przygotować dzień wcześniej i odgrzewać na patelni lub w piecyku. Farsze też występują w licznych wersjach: warzywne, mięsne, serowe itp. Można je podawać z sosami, zapiekać lub panierować i serwować jako krokiety. Niektórzy przygotowują też dipy na bazie jogurtu lub pomidorowe sosy i polewają nim naleśniki aby urozmaicić ich smak. Poniżej podajemy bazowy przepis na naleśniki ze szpinakiem, ale to już od Was i zawartości Waszej lodówki zależy z czym je podacie: można do szpinaku dodać mielone mięso i świeże zioła np. natkę pietruszki.

składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli i cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 2%
  • odrobina wody gazowanej lub mineranej
  • jedno jajko
  • masło klarowane

 

Jajko dokładnie roztrzepać, dodać pozostałe naleśniki, ciasto odstawić na 15 minut (powinno być dość rzadkie aby naleśniki wyszły cieniutkie). Smażyć na natłuszczonej patelni.

składniki na farsz:

  • 1/2 kg mrożonego szpinaku
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub olej
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 150 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie lub bazylia – szczypta
  • 100 g pomidorków cherry lub pół słoika suszonych pomidorów
  • kolorowy pieprz ziarnisty

 

Rozmroź szpinak, osącz z wody. Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, wymieszaj i przestudź.
Przestudzony szpinak z cebulą połącz z posiekanym serem feta i 3/4 startego żółtego sera i część pomidorków. Dopraw do smaku sola i pieprzem, wymieszaj.

Gotowym farszem smaruj cienko naleśniki, zwijaj w ciasne ruloniki. Układaj w żaroodpornym naczyniu, posyp resztą żółtego sera i  pomidorkami, zagrzej piekarnik do 200 stopni C, zapiekaj naleśniki około 10 minut. Podawaj z pomidorkami cherry, oprósz je kolorowym pieprzem.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...