Naleśniki ze szpinakiem zapiekane

25 września 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

nalesniki ze szpinakiem zapiekane

Większość z nas uwielbia naleśniki: niektórzy wolą je w wersji wytrawnej a inni bardziej na słodko. Konfiguracji jest niezliczona ilość, można je przygotować dzień wcześniej i odgrzewać na patelni lub w piecyku. Farsze też występują w licznych wersjach: warzywne, mięsne, serowe itp. Można je podawać z sosami, zapiekać lub panierować i serwować jako krokiety. Niektórzy przygotowują też dipy na bazie jogurtu lub pomidorowe sosy i polewają nim naleśniki aby urozmaicić ich smak. Poniżej podajemy bazowy przepis na naleśniki ze szpinakiem, ale to już od Was i zawartości Waszej lodówki zależy z czym je podacie: można do szpinaku dodać mielone mięso i świeże zioła np. natkę pietruszki.

składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli i cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 2%
  • odrobina wody gazowanej lub mineranej
  • jedno jajko
  • masło klarowane

 

Jajko dokładnie roztrzepać, dodać pozostałe naleśniki, ciasto odstawić na 15 minut (powinno być dość rzadkie aby naleśniki wyszły cieniutkie). Smażyć na natłuszczonej patelni.

składniki na farsz:

  • 1/2 kg mrożonego szpinaku
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub olej
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 150 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie lub bazylia – szczypta
  • 100 g pomidorków cherry lub pół słoika suszonych pomidorów
  • kolorowy pieprz ziarnisty

 

Rozmroź szpinak, osącz z wody. Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, wymieszaj i przestudź.
Przestudzony szpinak z cebulą połącz z posiekanym serem feta i 3/4 startego żółtego sera i część pomidorków. Dopraw do smaku sola i pieprzem, wymieszaj.

Gotowym farszem smaruj cienko naleśniki, zwijaj w ciasne ruloniki. Układaj w żaroodpornym naczyniu, posyp resztą żółtego sera i  pomidorkami, zagrzej piekarnik do 200 stopni C, zapiekaj naleśniki około 10 minut. Podawaj z pomidorkami cherry, oprósz je kolorowym pieprzem.