Naleśniki – na czym smażyć?

11 lutego 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Do smażenia naleśników nie trzeba stosować oleju. Ja nabitym na widelec kawałkiem słoniny smaruję patelnię przed każdorazowym wylaniem ciasta.

Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad :

  • na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki
  • 1 jajko na 10 naleśników ( jak ma być więcej dodać 2 )
  • na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka ( zależy od wielkości jajka )
  • ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
  • na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
  • najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła ( łyżką ) i usmażyć o  połowę mniej naleśników + 2 sztuki ( bo zawsze jakiś może nie wyjść , a  jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli )
  • inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników ( Np. 4 + 4 + 3 + 5  =16) i przeliczenie tego na ilość składników. Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki
  • jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik , ani pół łyżki farszu nie zostanie .
  • patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu (wtedy nie przywierają)
  • takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.

Zobacz również:

  1. Wariacje na temat naleśników
  2. Ciasto na cienkie naleśniki – sprawdzony przepis
  3. Omlety: przepisy
  4. Co zrobić na kolację? Dołącz do dyskusji



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...