Naleśniki – na czym smażyć?

Avatar photo
11 lutego 2010,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Do smażenia naleśników nie trzeba stosować oleju. Ja nabitym na widelec kawałkiem słoniny smaruję patelnię przed każdorazowym wylaniem ciasta.

Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad :

  • na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki
  • 1 jajko na 10 naleśników ( jak ma być więcej dodać 2 )
  • na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka ( zależy od wielkości jajka )
  • ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
  • na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
  • najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła ( łyżką ) i usmażyć o  połowę mniej naleśników + 2 sztuki ( bo zawsze jakiś może nie wyjść , a  jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli )
  • inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników ( Np. 4 + 4 + 3 + 5  =16) i przeliczenie tego na ilość składników. Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki
  • jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik , ani pół łyżki farszu nie zostanie .
  • patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu (wtedy nie przywierają)
  • takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.

Zobacz również:

  1. Wariacje na temat naleśników
  2. Ciasto na cienkie naleśniki – sprawdzony przepis
  3. Omlety: przepisy
  4. Co zrobić na kolację? Dołącz do dyskusji



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.