Naleśniki bez mleka z olejem rzepakowym

15 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Naleśniki bez mleka? Czemu nie! Jest to ciekawe rozwiązanie dla osób uczulonych na mleko lub dla zapominalskich, którzy nie kupili mleka ;) Przygotowanie bardzo szybkie i proste. Poniższe składniki można podzielić na pół i wtedy wyjdzie mniej ciasta (porcji). Ciasto jest neutralne, czyli można podać naleśniki zarówno na słodko, jak i w słonej odsłonie, np. z sosem grzybowym.
Przy naleśnikach o średnicy około 12 cm, wychodzi 16 porcji naleśników.

Składniki:
*525 g mąki
*700 ml zimnej wody
*100 ml oleju rzepakowego (może być też inny, np. słonecznikowy)
*2 jajka
*1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Do miski wrzucam wszystkie składniki i mieszam mikserem do połączenia. Ciasto powinno mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Na rozgrzaną patelnie (bez oleju, olej jest już w cieście) nakładam porcję ciasta, tak aby powstał kształt zbliżony do koła. Smażę do momentu, gdy góra naleśnika się zetnie, wtedy też obracam naleśnik na drugą stronę i smażę jeszcze chwile. Naleśniki prosto z patelni są mało plastyczne, ale wystarczy, że odleżą 2 minuty i odzyskują plastyczność.

 

Pokochaj olej rzepakowy

Dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie otrzymałam do testów olej rzepakowy wraz z shaker’em  i książeczką pełną wiedzy i pomysłów kulinarnych. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o kampanii Pokochaj olej rzepakowy zapraszam do zajrzenia na oficjalną stronę.

 
Olej rzepakowy stanowi bogate źródło wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3, cennych dla zdrowia witamin E, A, a także steroli roślinnych. Ze względu na swoje walory odżywcze, olej rzepakowy jest uważany za istotny składnik diety całej rodziny. Walory odżywcze nie są jednak jedynym powodem niesłabnącej, utrzymującej się w wielu krajach, popularności oleju rzepakowego. Znaczenie ma tutaj jego uniwersalność. Olej ten jest tłuszczem, którego zakres zastosowań nie ogranicza się do smażenia. Właściwości oleju rzepakowego, takie jak neutralny smak i zapach, a także możliwość wykorzystywania na zimno, jak i na ciepło, pozwalają na praktycznie nieograniczony zakres użytkowania. Na całym świecie tłuszcz ten jest wykorzystywany do smażenia, wypieku ciast, przygotowywania sosów i sałatek. Dzięki swej uniwersalności olej rzepakowy może być wykorzystywany do przyrządzania różnorodnych dań. (źródło  tutaj).

 

 

Shaker spisuje się na medal, jeśli chodzi o przyrządzanie dresingów.

 

Jeśli chodzi o uniwersalność oleju rzepakowego, to potwierdzam w 100%, że można wykorzystać go do wszystkiego – nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Zostańmy jednak w kuchni :) Olej rzepakowy pasował doskonale do pancakes’ów, sałatek i wypieku różnych ciast. Zaprzyjaźniłam się z nim na tyle, że już nie zamierzam kupować innych olejów roślinnych, no może po za oliwą z oliwek, ale to ze względu na jej charakterystyczny smak, który moja rodzina bardzo lubi.

Testowała:

Zuzia – Prowadzę blog, w którym przepisy powstają z myślą o studentach i studentkach, którzy chcą jeść smacznie, a przy tym wszystkim nie wydawać zbyt wielkiej sumy pieniędzy. Mam nadzieję, że dzięki tym przepisom obalę twierdzenie, że studenci żywią się tylko zupkami w proszku ;) i że każdy może gotować, bo nie jest to trudne. Tylko trzeba się odpowiednie do tego zabrać.
Prowadzi bloga: http://studenteat.blogspot.com/

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...