Najprostsza pizza Babcigramolki
Czas : 2- 2,5 godziny razem z rośnięciem ciasta
Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki + do podsypywania ( razem ok. 2 szklanek )
- ½ szklanki ciepłej wody
- 4 dag drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 30 dag pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 6 plastrów suszonych pomidorów w oleju ( lub namoczonych w wodzie suchych )
- 1 kulka mozzarelli
- 25 dag sera Chedar ( utartego na tarce )
- oregano
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
Rozkruszyć drożdże do kubeczka , zalać połową ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Utrzeć i zostawić na 15 minut by drożdże zaczęły rosnąć . Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę wody, sól, cukier, oliwę , podrośnięte drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto podsypując w miarę potrzeby mąką. Ciasto ma być elastyczne , sprężyste , dobrze wyrobione. Ciasto przykryć lnianą ściereczką na godzinę w ciepłym miejscu by wyrosło. Po tym czasie natłuścić olejem foremkę do pieczenia ( okrągłą lub prostokątną ) – wyłożyć na nią ciasto rozciągając je na całą powierzchnię. Ponownie przykryć i pozostawić na 30 minut. W tym czasie usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki – zdjąć z patelni i odsączyć.
Podrośnięte ciasto posmarować za pomocą pędzelka ketchupem. Położyć pieczarki, pokrojoną w pół plasterki mozzarellę, posypać oregano i na wierzch wsypać utarty Chedar.
Rozgrzać piekarnik i piec w nim pizzę przez 20 minut, aż ciasto będzie rumiane , a sery się roztopią.
Zobacz również:
Polecamy spróbować zrobić pizzę w domu. Zabawa przednia, a smak nie do porównania.
Oliwa z oliwek extravergine z ostrą papryczką pepperoni i bazylią wzbogaci smak pizzy z pomidorami i mozzarellą. Po wyjęciu pizzy z piekarnika skrop ją a poczujesz się jak prawdziwej włoskiej pizzerii.
Wzbogać smak swojej kuchni o oliwę z naturalnymi dodatkami, bez konserwantów.
Smacznego!