Najlepsze przepisy na świąteczne ciasta i ciasteczka | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Najlepsze przepisy na świąteczne ciasta i ciasteczka

22 września 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Beigli – węgierski makowiec bożonarodzeniowy

Składniki:

  • mąka – 500 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia – 250 gramów
  • jajka – 3 sztuki
  • białko jajka – 1 sztuka
  • cukier – 50 gramów
  • drożdże – 20 gramów
  • mleko – 200 mililitrów
  • sól – 1 szczypta
  • zmielony mak – 600 gramów
  • cukier – 400 gramów
  • mleko – 600 mililitrów
  • mąka – 100 gramów
  • skórka z 1 cytryny
  • rodzynki – 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę i zagnieć ją z margaryną, aż powstanie krucha masa. Następnie dodaj dwa ubite jajka, drożdże, mleko, cukier i szczyptę soli. Wyrób ciasto.
  3. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, podziel je na kulki (dwie lub cztery) i odłóż je na bok.
  4. Przygotuj nadzienie. Zagotuj mleko i dodaj do niego mak, cukier, rodzynki, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Nie przestawaj mieszać. Po ostygnięciu masy dodaj mąkę i wymieszaj.
  5. Posyp stolnicę odrobiną mąki i rozwałkuj każdą kulkę na prostokątny placek o grubości maksymalnie 5 mm. Na wierzchu rozprowadź równomiernie nadzienie, zostawiając jeden centymetr odstępu od brzegów. Posmaruj brzegi ubitym jajkiem. Zwiń ciasto. Upewnij się, że brzegi są dobrze sklejone, żeby z ciasta nie wyciekło nadzienie.
  6. Umieść ciasto na blasze do pieczenia albo w posmarowanej tłuszczem formie. Roztrzep jedno jajko i posmaruj nim wierzch ciasta przy użyciu pędzelka. Wstaw do lodówki na 35 minut, a następnie piecz przez ok. 25-30 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, żeby zapobiec kruszeniu się ciasta.

beigli-wegierski-makowiec-bozonarodzeniowy

Piernik ze śliwkami i polewą

Składniki:

  • jajka – 2 sztuki
  • mleko – 250 mililitrów
  • mąka – 300 gramów
  • proszek do pieczenia – 1.5 łyżeczek
  • Kostka do pieczenia Kasia – 120 gramów
  • cukier – 150 gramów
  • miód – 100 gramów
  • przyprawa do piernika – 1 łyżka
  • suszone śliwki – 100 gramów
  • gorzka czekolada 70% – 1 opakowanie
  • mleko – 125 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 175°C. Ubij jajka z mlekiem.
  2. Rozpuść Kasię, cukier i miód w rondelku i zostaw do ostygnięcia.
  3. Wymieszaj rozpuszczoną Kasię z jajkami i mlekiem.
  4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone śliwki i przyprawę do piernika. Wymieszaj łyżką.
  5. Przygotuj formę o wymiarach 10×25 cm, smarując ścianki margaryną i obsypując je mąką. Wlej masę do formy. Przygotuj polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i podgrzewaj, aż się roztopią. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 175°C. Wylej polewę na ciasto.

piernik-ze-sliwkami-i-polewa

Keks z bakaliami

Składniki:

  • mąka – 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia – 250 gramów
  • jajko – 5 sztuk
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • cukier puder – 150 gramów
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • bakalie – 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kasię utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając po 1 żółtku.
  2. Z białek ubić pianę. Do masy Kasiowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Dodać bakalie, połączyć.
  3. Ciasto przełożyć do średniej formy keksowej, wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą. Piec około 1 godz.
  4. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować siekanymi bakaliami.

 

keks-z-bakaliami

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 100 gramów
  • mąka – 1.75 szklanek
  • cukier puder – 0.6 szklanek
  • miód – 100 gramów
  • żółtko – 2 sztuki
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • imbir i kardamon – 0.5 łyżeczek
  • cukier puder – 1 szklanka
  • białko – 1 sztuka
  • barwniki spożywcze – 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
  3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka.
  5. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 st.C
  6. Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.

korzenne-ciasteczka-na-choinke-pierniczki



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...