Najlepsze danie na romantyczną kolację – ryż z kurczakiem i warzywami na mleku kokosowym!
Ta randka nie może się nie udać! Postanowiłam przygotować dla mojego ukochanego lekkie pikantne danie, które wzniesie go na wyżyny rozkoszy kulinarnej…i nie tylko. Naszło mnie na lekko oszukane danie tajskie w wersji uproszczonej (nie miałam trawy cytrynowej kolendry i innych cudownych dodatków kuchni tajskiej). Wychodzi cudownie kremowy lekko pikantny sosik, mięso i ryż przygotowano osobno.
Należy pamiętać, że mięso najlepiej przygotować i zamacerować w przyprawach dzień wcześniej, smażymy je na rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony. Najlepiej jest kroić mięso (pierś z kurczaka lub indyka w cieniutkie plasterki a nie w kostkę). Mięso smażymy szybko w woku lub na patelni. Ryż staram się gotować nie w woreczkach tylko sypki ryż podsmażam chwilkę na patelni z dodatkiem masła lub kapki oleju. Potem ryż w proporcjach 1:2 zalewam gorącą wodą czyli szklanka ryżu i dwie szklanki wody. Solimy ryż w trakcie gotowania.
składniki:
pierś z kurczaka pokrojona w paseczki, przyprawiona (najlepiej niech poleży w lodówce minimum godzinkę w przyprawach)
papryka zielona
papryka czerwona
jeden batat lub marchew
por lub cebula
sok z pół cytryny
kawałek imbiru
ryż
puszka mleka kokosowego
przyprawa curry, papryka czerwona, sól i pieprz
Do dużego rondla wlewam odrobine oleju, dodaję pokrojone w cienkie paseczki papryki, cebulę, batata, starty imbir, wszystko smażę około 10 minut, podlewam pół szklanką wody, dodaję mleko kokosowe, przyprawy oraz sok z cytryny lub limonki. Osobno przygotowuję ryż (najczęściej podsmażam szklankę ryżu na patelni, dodaję dwie szklanki wody i sól). Osobno na rozgrzanej patelni podsmażam krótko mięso. Wszystko razem serwuję na eleganckim talerzu. Mile widziana kolendra lub natka pietruszki, ale świetny też będzie posiekany szczypior.