Nadziewane papryczki serkiem to przekąskowy hit. Na imprezie pierwsze znikają ze stołu

Avatar photo
18 sierpnia 2024,
dodał: Dagmara Borucka

Papryczki słodkie, szczególnie nadziewane, są nie tylko smacznym dodatkiem do wielu potraw, ale również źródłem licznych korzyści zdrowotnych. Właściwości odżywcze papryczek słodkich są imponujące. Są one bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina C, A,  B6 i kwas foliowy.  Papryczki często kupowałam w sklepie, ale teraz robię je sama z kilku składników na każdą imprezę.

Oprócz walorów smakowych, papryczki słodkie są również bogate w antyoksydanty, takie jak karotenoidy i flawonoidy, które chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Dodatkowo, wysoka zawartość błonnika wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i pomaga w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu. Witamina C zawarta w papryczkach wspiera układ odpornościowy, poprawia stan skóry i działa jako silny przeciwutleniacz. Witamina A, zawarta w formie beta-karotenu, wspomaga zdrowie oczu i skóry. Witamina B6 jest ważna dla funkcjonowania mózgu i produkcji energii, a kwas foliowy jest niezbędny dla produkcji i naprawy DNA oraz zdrowia krwi.

słodkie papryczki

Nadziewane papryczki słodkie, wypełnione różnymi składnikami, oferują dodatkowe wartości odżywcze. Popularne nadzienia obejmują ser, ryż, mięso, warzywa i zioła. Te dodatki sprawiają, że nadziewane papryczki są źródłem białka, co wspomaga budowę i regenerację mięśni oraz wspiera układ immunologiczny. Papryczki słodkie mają niską kaloryczność, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Wypełnione zdrowymi składnikami mogą stanowić sycący, a jednocześnie niskokaloryczny posiłek.

ser feta

Składniki na nadziewane papryczki serem:

  • 400 g słodkich papryczek
  • 270 g sera feta
  • 150 g serka śmietankowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 3,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 700 ml wody
  • olej lub oliwa
  • ulubione zioła

Przygotowanie:

Papryczki umyjcie, osuszcie, odkrójcie ogonki i wyjmijcie gniazda. Następnie zagotujcie wodę z dodatkiem octu, cukru oraz soli. Wrzućcie do niej papryczki i gotujcie pod przykryciem, do miękkości 10 minut. Następnie przerzućcie je do miski z lodowatą wodą. Fetę, czosnek oraz serek wymieszajcie ze sobą i włóżcie do rękawa cukierniczego. Papryczki wypełnijcie nadzieniem, włóżcie do słoika i zalejcie olejem. Dodajcie ulubione zioła i trzymajcie w lodówce.

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.