Muffinki z żurawiną na styl amerykański
Składniki:
kostka margaryny, 2 szkl. mąki pszennej, 2 szkl. cukru, 4 jajka, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół słoiczka domowej żurawiny, 1/2 szkl. suszonej żurawiny, 3 krople olejku waniliowego, 200g śmietanki 30%, śmietan-fix, łyżka cukru pudru.
Margarynę stopić z cukrem oraz 1/4 szkl. wody. Dodać żółtka, szczyptę soli oraz mąkę z proszkiem. Dodać 3 krople olejku waniliowego. Na koniec dodać ubite białka oraz suszoną żurawinę. Ciastem napełnić foremki na muffinki. W środek każdej muffinki nałożyć łyżeczkę domowej żurawiny. Piec ok. 25 min w temp. 180st. Przestudzić. Śmietankę ubić z fixem oraz cukrem pudrem. Za pomocą szprycy udekorować muffinki. Na każdej ułożyć 1 owoc żurawiny.
Muffinki są bardzo smaczne i ładnie się prezentują, a na dodatek są zdrowe dzięki żurawinie.