Muffinki o korzennej nucie

15 listopada 2012, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
0.5 szklanki cukru
0.5 szklanki oleju
2 łyżki powideł najlepiej śliwkowych albo jakiś inny dżem
1 łyżka kakao
łyżka proszku do pieczenia
łyżka sody
łyżka cynamonu
3 łyżki korzennej przyprawy do piernika
orzechy włoskie
rodzynki
migdały
suszone śliwki
jabłka

Wszystkie składniki (poza jabłkami i bakaliami) zmiksować dokładnie aż powstanie jednolita masa. Na koniec dorzucić pokruszone orzechy, pokruszone migdały, pokrojone suszone śliwki, starte na grubych oczkach jabłko i przemieszać. Do foremek wkładamy papierki i wylewamy na to ciasto – prawie do końca papierowej foremki, ja zostawiam około 0,5 – 1 cm od góry. Piec 30-40 minut, po pół godziny sprawdzić najlepiej wykałaczką czy już się upiekło.

Jak muffinki przestygną można je dowolnie udekorować – ja robię własną polewę czekoladową i „układam” wzory z migdałów, posypki, sypię „śniegiem? czyli cukrem pudrem :)

Na wigilijnym stole każdy ma taką babeczkę na stole na powitanie – można zjeść na deser albo zabrać w foremce na słodkie śniadanko w pierwszy dzień świąt :)

file1352980820



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz