Moje bolognese
Artykuł zewnętrzny
Smaczne spagheti.
- 500 gram makaronu spaghetti
- około 500 gram mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
- 2 ząbki czosnku.
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów bez skórki(400 gram)
- 2 łyżki gęstego 30% koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki białego
- wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- rozmaryn
- ser parmezan
Ugotować makaron spaghetti, al dente, w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na patelni na oliwie z oliwek, dodać posiekany drobniutko czosnek, podsmażać krótko.
Dodać pomidory z puszki, chwilę jeszcze dusić, zmiksować gorący sos blenderem.
Do sosu dodać koncentrat, wino, przyprawy, cukier, sól, podsmażone mięso, rozdrobnione widelcem.
Wszystko jeszcze chwilę gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aż sos będzie jednolity.Można makaron włożyć do sosu i wymieszać, lub polać sosem.
Na końcu posypać startym parmezanem.
Smacznego.