Moja zupa jarzynowa

19 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny
  • Składniki :
  • 2 litry wody,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 1 średnia cebula,
  • 6 średnich ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml. kwaśnej śmietany 18 %,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 dowolne kostki rosołowe,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 6-10 ziaren pieprzu świeżo zmielonego,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • maggi-do smaku,
  • koper lub natka pietruszki-do posypania zupy.

Etapy przygotowania :

Warzywa-marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i  pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody i  do miękkości-15 minut.
Potem dodać do tego 200 ml kwaśnej śmietany wraz z 2 łyżkami mąki i wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Gotować aż zakipi.
Posypać natką pietruszki lub koprem.

file1266537528



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...