Mój krupnik

19 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

  • 2 litry wody,
  • kasza jęczmienna wiejska-1 szklanka, lub jak kto woli rzadszą zupę, to nie całą.
  • 2 duże marchewki,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml. kwaśnej śmietany 18 %,
  • 1 zupa pieczarkowa w proszku,
  • 2 dowolne kostki rosołowe,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • maggi-do smaku,
  • koper lub natka pietruszki-do posypania zupy.

Krupnik w innej wersji, z dodatkiem mieszanki pieczarkowej.

Etapy przygotowania :

Warzywa-marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i  pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody.
Po jakimś czasie wsypać do tego kasze jęczmienną wiejską i gotować wszystko do miękkości-20 minut, często mieszając, by kasza nie przywarła do dna garnka.
Potem dodać do tego 200 ml kwaśnej śmietany wraz  z 1 zupą pieczarkową w proszku i wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Gotować, aż zakipi.
Posypać natką pietruszki lub koprem.
Smacznego.

file1266617786