Mleko kokosowe – przepisy na słodkie desery i napoje
Mleko kokosowe to nie tylko aromatyczny dodatek do potraw, ale także produkt o wielu właściwościach prozdrowotnych. Jest alternatywą dla mleka krowiego, szczególnie wśród osób uczulonych na białka bądź cukier mleczny. Mleko kokosowe od dawna jest jednym z podstawowych składników kuchni tajskiej i azjatyckiej.
Mleko kokosowe jest wytwarzane z miąższu orzecha kokosowego poprzez połączenie stałego miąższu z wodą w odpowiednich proporcjach. Ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak oraz aromat. Zapewnia podaż wielu cennych witamin i składników mineralnych oraz jest źródłem bardzo wartościowych tłuszczów MCT (średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych). Zawarte w mleku kokosowym tłuszcze wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Zwiększają też przyswajalność wapnia, co korzystnie wpływa na układ kostny. Niektóre badania wykazują również korzystny wpływ spożycia mleka kokosowego na spadek „złej” frakcji cholesterolu LDL i wzrost frakcji cholesterolu HDL.
Ponadto wykazano, że kwasy tłuszczowe występujące w mleku kokosowym normalizują poziom lipidów we krwi, chronią przed skutkami nadmiernego spożycia alkoholu i wzmacniają przeciwzapalną odpowiedź organizmu.
Obecny w kokosie kwas kaprynowy zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych i poprawia ich elastyczność, co poprawia stan tętnic i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Jako produkt pełnotłusty mleko kokosowe zawiera znaczną ilość kilokalorii, w związku z czym zaleca się jego umiarkowane, ale systematyczne spożywanie.
Smoothie kokosowo-anansowe
Składniki:
– 1/2 kubeczka waniliowego jogurtu greckiego
– 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
– 3 plastry ananasa
– listki mięty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować do gładkości. Podawać mocno schłodzone.
Panna Cotta z mleczkiem kokosowym
Składniki:
– 2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego
– 2 i ½ łyżeczki żelatyny
– 3 łyżki miodu naturalnego
– 1 pomarańcza
– 2 łyżeczki świeżej mięty, posiekanej
– ½ łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
– świeże jagody (lub inne owoce sezonowe)
Przygotowanie:
Zmiksować mleko kokosowe, aż będzie gładkie i kremowe. Wlać 1 szklankę mleka kokosowego do rondelka, posypać żelatyną i pozostawić na 5 min. Wymieszać i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić, po czym dodać pozostałe składniki. Odcedzić pomarańczę i miętę i wlać płyn do przygotowanych foremek. Chłodzić co najmniej 6 godzin lub całą noc. Podawać ze świeżymi jagodami lub sosem owocowym.
Pudding z mleczkiem kokosowym
Składniki:
– 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
– 400 ml pełnego mleka
– 3 łyżki cukru
– 1 jajko
– 21 gramów żelatyny
Przygotowanie:
Wymieszać mleko kokosowe, mleko pełne i cukier, podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia. Dodać ubite białko i żelatynę, wymieszać. Zanim żelatyna całkowicie się rozpuści, może minąć około 10 min. mieszania. Wlać mieszaninę do głębokiego prostokątnego naczynia i chłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Pokroić pudding na kostki.
Ciasto bez pieczenia
Składniki:
– 1 puszka mleka kokosowego
– 1 i 1/2 szklanki świeżego mleka
– 1 szklanka słodzonego zagęszczonego mleka
– 3/4 szklanki mąki kukurydzianej (rozpuszczonej w 3/4 szklanki mleka)
– bita śmietana
– 1/2 szklanki suszonego kokosa
Przygotowanie:
Posmarować patelnię masłem. Wymieszać mleko kokosowe, mleko świeże i mleko skondensowane w garnku i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać mąkę kukurydzianą, mieszać szybko, aż mleko osiągnie pastowatą konsystencję. Zdjąć z ognia i natychmiast przenieść do natłuszczonej patelni. Delikatnie postukać kilkoma razy patelnią. Uprażyć wiórki kokosowe. Ciasto schłodzić, udekorować bitą śmietaną i prażonymi płatkami kokosowymi.
Chia pudding parfait
Składniki:
– 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
– 5 łyżek nasion chia
– 2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego
– 2 dojrzałe mango
– 1 limonka (skórka i sok)
– kawałki mango, skórka z limonki, paski kokosowe
Przygotowanie:
Wymieszać mleko kokosowe, 1 łyżkę syropu z agawy lub syropu klonowego i nasiona chia. Pozostawić na 30 min., regularnie wstrząsając, aby nasiona chia nie przylegały do dna słoika. Obrać mango i pokroić w kostkę. Pokropić sokiem z limonki. Do puddingu wrzucić mango. Udekorować kawałkami mango, paskami kokosowymi i posypać skórką limonkową.
Trifle pudding z truskawkami
Składniki:
– ciastka kruche lub biszkoptowe pokrojone w kostki
– 180 ml mleka kokosowego
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 1/2 szklanki cukru
– 200 g truskawek, pokrojone
– orzechy włoskie, pieczone
Przygotowanie:
Wymieszać cukier, mleko kokosowe, mąkę kukurydzianą, 1/2 szklanki wody, podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, aż utworzy się gęsty krem. Zdjąć z ognia i pozostawić, aby całkowicie ostygł. Do szklanek wsypać kawałki ciasta, dodać pudding, kilka truskawek i orzechy włoskie. Chłodzić pudding przez co najmniej 6 godzin.
Pudding kokosowo-czekoladowy
Składniki:
– 1 puszka (400 g) pełnotłustego mleka kokosowego
– ½ szklanki (40 g) niesłodzonego kakao w proszku
– ½ szklanki (120 ml) syropu klonowego
– ¼ łyżeczki kawy w proszku rozpuszczonej w 1 łyżeczce gorącej wody
– ⅛ łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Wymieszać mleko kokosowe, kakao w proszku, syrop klonowy, rozpuszczoną kawę i sól. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, gotować 15 min., często mieszając. Wyłączyć i dodać ekstrakt waniliowy. Ochłodzić do temperatury pokojowej, a następnie przenieść do lodówki. Podawać z owocami.
Pina Colada
Składniki:
– 1/2 szklanki słodzonego skondensowanego mleka kokosowego
– 1/2 szklanki soku z ananasa
– 1/2 szklanki rumu Bacardi
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 2 szklanki pokruszonego lodu
Przygotowanie:
Zmieszać słodzone skondensowane mleko kokosowe, sok ananasowy, rum Bacardi, gałkę muszkatołową i pokruszony lód w mikserze, aż uzyska gładką konsystencję. Wlać do dwóch szklanek.
Smoothie kokosowo-bananowe
Składniki:
– 1 szklanka niesłodzonego mleka kokosowego
– 1 szklanka jogurtu naturalnego
– 2 łyżki miodu
– 3 dojrzałe banany
– 4 brzoskwinie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować do gładkości. Podawać mocno schłodzone.
Lody z mleczka kokosowego
Składniki:
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 1 szklanka śmietanki kremówki 36%
– 1/4 szklanki oleju kokosowego
– 1/2 szklanka cukru pudru
– 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
– prażone wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stale ubijając wlewać powoli dobrze schłodzone mleczko kokosowe, a następnie płynny olej kokosowy. Do tak przygotowanego kremu dodać uprażone na suchej patelni wiórki kokosowe. Przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażalnika. Po paru godzinach lody będą gotowe. Wiórki kokosowe można wmieszać delikatnie w krem lub posypać po lodach wyłożonych do pucharków.
Sernik z mleczkiem kokosowym
Składniki:
Spód:
– 250 g wafelków kokosowych
– 10 dkg zmielonych migdałów bez skórek
– 50 g masła
– 5 dkg wiórków kokosowych
Masa serowa:
– 700 g twarogu tłustego z wiaderka
– 500 g mascarpone
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 7 jajek
– 1 puszka 400 g mleka kokosowego (gęsta część)
– 4 łyżki likieru amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego)
– 150 g śmietany 18% (gęstej z kubeczka) + 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Wafelki pokruszyć, migdały zmielić, dodać do wafli, połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć dno tortownicy, mocno uklepać. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Twaróg, mascarpone, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy zmiksować na gładką masę. Dodawać kolejno jajka miksując aż do połączenia się składników. Otworzyć puszkę z mleczkiem kokosowym i odcedzić, do sera dodać tylko gęstą śmietankę. Całość zmiksować dodając likier amaretto lub aromat migdałowy. Masę serową wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec przez 60 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch sernika posmarować śmietaną 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru i dopiec sernik. Sernik studzić w uchylonym wyłączonym piekarniku.
Naleśniki na mleczku kokosowym
Składniki:
– 1 i 1/2 mąki pszennej
– 1 i 1/2 filiżanek gotowanej quinoi (komosa ryżowa)
– 1/4 szklanki cukru
– 1 i 1/2 łyżki stołowej proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 szklanka wody
– 3/4 szklanki mleka kokosowego
– 1 łyżeczka wanilii
– owoce
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, quinoa, cukier, proszek do pieczenia i sól w średniej misce. Dodać wodę, mleko kokosowe i wanilię. Wymieszać. Rozgrzać patelnię, usmażyć naleśniki (ok. 5 min.). Podawać z owocami i syropem klonowym.
Galaretka mango-kokos
Składniki:
Warstwa mango
– 250 g miąższu z mango
-1 i 3/4 szklanki wody
– 2 łyżeczki agaru w proszku
– 1/3 szklanki cukru
– sok z limonki, do smaku (opcjonalnie)
– 15 małych liści mięty (opcjonalnie)
– 1 małe mango, pokrojone w kostkę (opcjonalnie)
Warstwa kokosowa
– 2/3 szklanki wody
– 1 łyżeczka agaru
– 4 łyżki cukru
– 2/3 szklanki mleka kokosowego
– 1 szczypta soli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zgnieść kawałki mango na gładką masę. Wymieszać wodę z agarem i cukrem. Podgrzewać mieszając, aż cukier i agar rozpuści się całkowicie. Dodać puree z mango i gotować jeszcze 1 min. Dodać sok z limonki. Przelać do foremek (pojemnika) ułożyć kostki mango i liście mięty. Pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Wymieszać agar z wodą, cukrem i solą, mieszać podgrzewając na średnim ogniu. Dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze chwilę, ale nie doprowadzić do wrzenia. Jeszcze gorące wylać na warstwę mango. Studzić przez kilka godzin w lodówce. Pokroić (lub wyjąć z foremek) i podawać na zimno.
Horchata kokosowa
Składniki:
– 1/2 szklanki słodzonych płatków kokosowych
– 1/2 szklanki długoziarnistego białego ryżu
– 2 szklanki wrzącej wody
– 1 szklanka mleka kokosowego dobrze wymieszana
– 1 szklanka mleka ryżowego
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
Przygotowanie:
Włożyć płatki kokosowe i ryż do blendera, zalać wrzącą wodą, pozostawić na 15 min. Zblendować. Przecedzić mieszaninę przez sito wyrzuć część stałą. Dodać mleko kokosowe, mleko ryżowe, cukier, wanilię i cynamon. Wymieszać. Podawać schłodzone z lodem.
Wietnamska kokosowa mrożona kawa
Składniki:
– 1 łyżka słodzonego skondensowanego mleka
– 3 łyżki mleka kokosowego
– 1 łyżka drobno zmielonej kawy
– 1/2 szklanki – 3/4 szklanki gorącej wody
– dużo lodu, aby do połowy napełnić filiżankę
Przygotowanie:
Wlać skondensowane mleko do małej szklanki. Ostrożnie wlać mleko kokosowe do szklanki. Wypełnić kawą wietnamski filtr do kawy, umieść filtr na górze szklanki, wlać gorącą wodę do górnej części filtra. Pozwolić na przefiltrowanie gorącej wody. Usunąć filtr. Dodać lód. Wymieszać łyżką przed piciem.
Smoothie kokosowo-pomarańczowe
Składniki:
– 2 pomarańcze
– 1 banan
– 1/3 szklanki soku ananasowego
– 1 szklanka mleka kokosowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendować. Podawać schłodzone.
Baileys kokosowy
Składniki:
– 1 puszka mleka kokosowego
– 350 ml spirytusu
– 200 ml mleka skondensowanego słodkiego
– 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 1-2 krople ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
W garnuszku podgrzać mleko, rozpuść kawę, dodać mleko skondensowane i podgrzewać aż składniki się połączą. Przestudzić. Dodać spirytus i dobrze wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy. Przelać do butelki i zakręć. Trzymać w lodówce.
zobacz również:
Brzoskwinie – ciekawe i smaczne przepisy
Wiosenne dania – przepisy
Różne przepisy na naleśniki i farsze
Dania z serem feta i serem pleśniowym: pomysły i przepisy