Wiosną gotuję zawsze te 3 dania – są lekkie, pyszne i bardzo zdrowe!

26 marca 2024, dodał: Milena
Artykuł zewnętrzny

Wiosna to czas, w którym zmieniam garderobę, przesuwam o godzinę zegarki, cieszę się z pierwszych promieni ciepłego słońca oraz budzącej się do życia natury. Jest to również czas, w którym zmieniam moją codzienną dietę by móc cieszyć się sezonowymi  warzywami pojawiającymi się na naszych lokalnych ryneczkach czy w ogródkach. Na wiosnę zawsze staram się gotować lekko i kolorowo, a te 3 dania to moje kluczowe i zawsze sprawdzone propozycje na wiosnę, z którymi się z Wami chcę podzielić:)

Szparagi, karczochy, szczypiorek, rzodkiewka czy rzeżucha to tylko niektóre dobrodziejstwa kulinarne, jakie przynosi wiosna. Wraz z zagoszczeniem tych zdrowotnych perełek w naszych kuchniach pojawia się odwieczne pytanie: Co by tu dobrego upichcić?

Przepisy na kilka pysznych wiosennych dań:

 

 

Zupa miętowo-groszkowo-szalotkowa

zupa z zielonego groszku

 

Ilość porcji: 6

Wartość energetyczna: 213 kcal w 1 porcji

Czas wykonania: 20 minut przygotowanie + 25 minut gotowanie 

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • garść pokrojonych szalotek + kilka dodatkowych do podania
  • 1 ziemniak pokrojony w drobną kostkę
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 900g groszku (może być mrożony)
  • mała garść liści mięty + kilka dodatkowych do podania

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej oliwę i masło w dużej patelni. Dodaj szalotki i ziemniaka. Delikatnie je podpiecz bez przyrumieniania (około 5 minut). Wymieszaj je z bulionem, doprowadź do wrzenia i duś aż ziemniaki staną się miękkie (około 10 minut).
  2. Dodaj groszek, doprowadź ponownie do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj liście mięty i całość miksuj w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Przelej zupę do miski i posyp ją liśćmi mięty i kawałkami szalotki. Możesz podawać razem z chrupkim sucharkiem

 

 Kurczak flambe ze szparagami

kurczak ze szparagami

 

Ilość porcji: 4

Wartość energetyczna: 395 kcal w 1 porcji

Czas wykonania: 15 minut przygotowanie + 35 minut gotowanie 

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka (bez skóry i kości)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 4 pokrojone szalotki
  • 4 łyżki brandy lub koniaku
  • 300ml bulionu drobiowego
  • 16 pędów szparagów przekrojonych na pół
  • 4 czubate łyżki crème fraîche
  • 1 łyżka pokrojonego estragonu

 

Sposób wykonania:

  1. Oprósz kurczaka mąką. Podgrzej oliwę i masło w dużej patelni z pokrywką aż mięso zarumieni się z każdej strony. Dodaj szalotki i smaż je przez 2 minuty aż lekko zmiękną. Wlej alkohol, ostrożnie podpal mięso i odsuń się do czasu aż ogień zgaśnie. Wymieszaj z bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut aż kurczak zmięknie.
  2. Dodaj do sosu szparagi. Przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut. Wlej crème fraîche, dodaj estragon i podgrzej. Dopraw do smaku. 

Tagliatelle z wiosennymi warzywami i sosem cytrynowo-szczypiorkowym

Tagliatelle z wiosennymi warzywami i sosem cytrynowo-szczypiorkowym

 

Ilość porcji: 4

Wartość energetyczna: 469 kcal w 1 porcji

Czas wykonania: 10-15 minut przygotowanie + 12 minut gotowanie 

Składniki:

  • 450g mieszanki wiosennych warzyw np. szparagów, zielonej fasoli i groszku
  • 400g tagiatelle
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • starty parmezan
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Pokrój ukośnie zieloną fasolę i szparagi na 3 części. Ugotuj tagiatelle, dodając warzywa na ostatnie 5 minut gotowania.
  2. W między czasie zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok z całej cytryny. Umieść w dużej patelni sok z cytryny, musztardę Dijon, oliwę i odrobinę pieprzu. Podgrzej i wymieszaj.
  3. Odlej makaron i warzywa. Dodaj 4 łyżki wody do sosu z cytryny. Przełóż makaron do miski. Podgrzej ponownie sos, dodaj większość szczypiorku, a następnie makaron i wszystko wymieszaj.
  4. Podziel na 4 naczynia i posyp u góry pieprzem, parmezanem i pozostałym szczypiorkiem.

 

zobacz również:

  1. Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami

  2. Dieta ryżowa – przepisy na lekkie i zdrowe dania z ryżu

  3. Dieta antycellulitowa – jadłospis i przykładowe przepisy na dania

  4. Kukurydza – pomysłowe dania i przepisy na ciepło

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...