Minifrittata ze szpinakiem z ciasta francuskiego
30 sierpnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Świetna mini przekąska na dwa kęsy, dodatkowym atutem jest szybkość jej wykonania, pod warunkiem, że masz w zapasie gotowe ciasto francuskie. Puść wodze fantazji: podajemy wersję ze szpinakiem, ale możesz przygotować ją również z drobno siekaną szynką, boczkiem, jajkiem, pomidorkami koktajlowymi lub szparagami. Pieczemy ją w małych kokilkach lub specjalnej blasze na tartinki.
składniki:
10 łyżek oliwy z oliwek
rulon ciasta francuskiego
500 gram świeżego szpinaku
sól i pieprz
100 ml śmietany najlepiej creme fraiche
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
płatki migdałowe do posypania
świeże zioła, rukola itp.
6 jajek
Nagrzac piekarnik do 200 stopni C. Miseczki żaroodporne natłuścić 4 łyżkami oliwy, wyłożyć każdą z nich ciastem francuskim. Ponakłuwać małe otworki widelcem w dnie i po brzegach ciasta. Na dużej patelni podgrzać resztę oliwy, dodać szpinak, podsmażać przez 3 minuty, dodać przyprawy, odparować resztę wody. Jajka roztrzepać w misce, dodać śmietanę, szpinak i gałkę. Wymieszać wyłożyć do miseczek. Miseczki wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, na koniec posypać podprażonymi płatkami migdałowymi i świeżymi ziołami.