Mini pizza z cieciorką i szpinakiem
Artykuł zewnętrzny
składniki
- 2 szklanki mąki,
- Sól,
- 1/4 kostki drożdże,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 garść szpinaku świeżego
- 10 dag pieczarek
- 1/2 puszki cieciorka,
- mozzarella w kawałku,
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka oleju
Robimy zaczyn drożdżowy na ciasto. Do ciepłego mleka w miseczce wykruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru -mieszamy zasypujemy mąka ok 2 łyżki i odstawiamy. Kiedy rozczyn urośnie dolewamy go do mąki. Dodajemy odrobinę soli , zioła prowansalskie i olej . Wyrabiamy ciasto dolewając letnią wodą ,aby ciasto nie było twarde. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy wycinamy kwadraty wielkości małych naczyń do zapiekania i wyścielamy ciastem naczynia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym nakąłdamy pokrojone pieczarki ,szpinak i cieciorkę.Posypujemy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 min. Posypujemy odrobiną sera i wstawiamy jeszcze na ok 5-7 min .