Mini pizza z cieciorką i szpinakiem

13 marca 2013, dodał: iwa643
Artykuł zewnętrzny

składniki

 

  •    2 szklanki mąki,
  •     Sól,
  •     1/4 kostki drożdże,
  •     1/2 szklanki mleka,
  •     1 garść szpinaku świeżego
  •     10 dag pieczarek
  •     1/2 puszki cieciorka,
  •     mozzarella w kawałku,
  •     zioła prowansalskie
  •     1 łyżka oleju

Robimy zaczyn drożdżowy na ciasto. Do ciepłego mleka w miseczce  wykruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru -mieszamy zasypujemy mąka ok 2 łyżki  i odstawiamy. Kiedy rozczyn urośnie dolewamy go do mąki. Dodajemy odrobinę soli , zioła prowansalskie i olej . Wyrabiamy ciasto dolewając letnią wodą ,aby ciasto nie było twarde. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy wycinamy kwadraty wielkości małych naczyń do zapiekania i wyścielamy ciastem naczynia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym nakąłdamy pokrojone pieczarki ,szpinak i cieciorkę.Posypujemy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 min. Posypujemy odrobiną sera i wstawiamy jeszcze na ok 5-7 min .

file1363153718