Mięso. Wielka księga zdrowia – recenzja

26 maja 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Mięso. Wielka księga zdrowia

– recenzja

Mięso odgrywa istotną rolę w diecie człowieka ze względu na zawartość wielu składników odżywczych w tym: białka, mikroelementów takich jak żelazo, selen i cynk, oraz witamin z grupy B i witaminy E. Białko mięsa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Mięso jest źródłem cennych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, takich jak EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy), które są zawarte w tłustych elementach tuszy. Dodatkową cechą mięsa jest też, istotna z żywieniowego punktu widzenia, zawartość witamin z grupy B. Mięso jest źródłem wielu składników mineralnych, w tym dobrze przyswajalnego żelaza hemowego, w przeciwieństwie do produktów roślinnych, które zawierają trudno przyswajalne żelazo niehemowe. Przyswajalność żelaza pochodzącego z mięsa wynosi około 20-30%, podczas gdy żelazo pochodzące z produktów roślinnych jest przyswajalne zaledwie w około 5%. Mięso dostarcza także do organizmu człowieka związki bioaktywne, w tym taurynę, karnozynę, koenzym Q10 (ubichinon), kreatynę.
.
.
Mięso jest naturalnym elementem składowym zbilansowanej diety i trudno jest znaleźć w zamiennikach mięsa takie proporcje składników jakie są obecne w mięsie. Oczywiście jednak dietę należy zmieniać i dbać o jej różnorodność. Jak zatem przygotować mięsny obiad, aby był zdrowy, smaczny i jednocześnie apetyczny? Z pomocą przychodzi nam książka kucharska Wydawnictwa Olimp MediaStudia Kulinarnego Book&Cook pt.: Mięso. Wielka księga zdrowia
Z kilku stron wstępu dowiemy się o właściwościach odżywczych mięsa z podziałem na drób, wieprzowinę, wołowinę, mięso z królika i jagnięcinę, dziczyznę i domowe wędliny. Taki sam układ został zachowany przy przedstawianiu przepisów na zdrowe, soczyste i dobrze przyrządzone potrawy z mięsa lub z jego dodatkiem. Wśród przepisów na mięso drobiowe w książce znajdziemy między innymi pomysły na dania z kurczaka, indyka, kaczki i gęsi, w tym między innymi przepis na: złocistego kurczaka pieczonego w piekarniku, kurczaka po myśliwsku z ziemniakami, piersi kurczaka z sałatką z ciecierzycy, potrawkę z kurczaka z dzikim ryżem, roladki z piersi kurczaka ze szparagami, duszone udka z kiełkami słonecznika, skrzydełka korzenne z sosem pomidorowym, pierś indyka faszerowaną szpinakiem, ragout z indyka z dynią, kaczkę z jabłkami, piersi kacze ze śliwkami, udka gęsie z kaszą jęczmienną czy czerwoną kapustą.
.
.
Wśród propozycji na dania z mięsa wieprzowego w książce znajdziemy przepisy na schab z suszonymi śliwkami, pieczoną karkówkę, polędwiczkę w boczku, golonkę pieczoną w piwie, zrazy wieprzowe w winie, kotlety z szynki z warzywami, wieprzowinę z gruszkami, gulasz z warzywami czy wątrobę w jabłkach. Wśród ciekawych przepisów na dania z mięsa wołowego i cielęciny w poradniku znajdziemy receptury na przygotowanie między innymi pieczeni, wołowiny po burgundzku, grillowanych steków, zrazów radziwiłłowskich, wołowiny w sosie chrzanowym, strogonowa, gulaszu z papryką i bakłażanami, polędwicy po azjatycku, kofty wołowej i szaszłyków w rozmarynie, a także pikantnej rolady z cielęciny, sznycli saltimbocca, czy potrawki cielęcej w białym winie.
Wśród pozostałych propozycji na dania mięsne znajdziemy w książce także przepisy na mięso królika, jagnięcinędziczyznę w różnych wydaniach. Nam najbardziej przypadły do smaku przepisy na królika po śródziemnomorsku, irlandzki gulasz jagnięcy, pieczonego bażanta, przepiórki w szałwii oraz pieczeń z dzika. W książe znajdziemy też przepisy na wędliny i pasztety, w tym między innymi: pasztet z orzeszkami lub boczkiem, wędzone udka, polędwicę wędzoną oraz kiełbasę jałowcową.
.
.

Wszystkie przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt w każdym czytelniku, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy na własny stół. Nasz zachwyt nad fotografiami kulinarnymi prezentowanymi w tej książce jest nieskończony, a apetyt na proponowane potrawy mięsne niezmierny. Właśnie wydanie tego niezwykłego, mięsnego poradnika zasługuje na podkreślenie i największe słowa uznania. Książka jest naprawdę przepiękna, apetyczna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent dla każdego. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem pomysłów na przepisy z mięs wszelakich, które miejscami dowodzą, że codzienna kuchnia z wykorzystaniem mięsa też może być rozpustą zarówno recepturową, jak też wizualną.

 

Książka Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Mięso. Wielka księga zdrowia bez cienia wątpliwości udowadnia, że mięso można jeść i smacznie, kolorowo i zdrowo. Kuchnia z wykorzystaniem mięsa nie musi być tradycyjnie tłusta, smażona i panierowana, odchudzanie przepisów to bowiem nowoczesne podejście do dobrego odżywiania, w trosce o zdrowie oraz urodę, a także smak potraw, które mogą zachwycać. Doskonałe pomysły na dania z mięsa pieczonego i duszonego, na grilla i szybkie stir-fry. Polecamy wszystkim dla odkrywania prawdziwej przyjemności gotowania i jedzenia oraz przygotowywania dobrze zbilansowanych posiłków w oparciu o przepisy z wykorzystaniem mięsa w każdej kuchni.

 

Wydawnictwo Olimp Media i Studio Kulinarne Book&Cook






FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...