Mięso pieczone w garnku rzymskim: kurczak z ziemniakami i jabłuszkiem

6 marca 2013, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Uwaga: to jest idealne rozwiązania dla osób, które nie bardzo lubią stać przy garnkach a lubią dobrze przyrządzone, smaczne obiadki.
Dodatkowym atutem jest fakt, że w ogóle nie trzeba dodawać tłuszczu do pieczenia, mięso samo oddaje tłuszcz a przy tym nie jest suche, ponieważ wewnątrz naczynia zachodzi cyrkulacja pary wodnej, która powoduje, że mięsko nie jest suche.

Garnek jest wykonany ze specjalnej gliny, należy go namoczyć przed pieczeniem w nim potraw w wodzie przez około 15-30 minut. Potem wkładamy do zimnego piekarnika garnek z przygotowaną potrawą i wolniutko pieczemy.

Ja na pierwszy rzut upiekłam kurczaka w tymianku, z dodatkiem masła, ziemniaczkami i podałam sałatę.

składniki:

– cały sprawiony kurczak
– zioła tymianku
– kawałek masła
– kilka ziemniaków
– sól i pieprz, przyprawa do grilla
– ewentualnie cebula

Kurczaka natrzeć ulubionymi przyprawami, ja postawiłam na tymianek i przyprawę do grilla,  bo jabłko lubi tymianek. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Jak już wspominałam, namoczyć garnek, włożyć do niego kurczaka (ja do środka włożyłam kawałek masła), piec około 1,5 godziny w temp. 180 do 220 stopni C.
Po upływie dwóch godzin dodać obrane ziemniaki i jabłka. Piec około 15 minut, odkryć pokrywę garnka i piec jeszcze około 30 minut, żeby zrumienić skórkę.

Faktycznie kurczaczek jest palce lizać! Soczysty, kruchutki, taki mięciutki. Teraz upiekę w nim kaczkę, potem karczuś i pieczeń wołową a potem może chlebuś?



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...