Mięso mielone w sosie musztardowo-śmietanowym do ryżu
Artykuł zewnętrzny
Wieprzowina jest najpopularniejszym w naszym kraju mięsem. Sposobów na jej przyrządzenie są setki, od bardziej tradycyjnych aż po całkowicie nowoczesne, wręcz eksperymentalne i czasami zaskakujące. Można popuścić wodze fantazji i przygotować z niej dania ostre i łagodne. Prezentowany dzisiaj sposób to również niecodzienny pomysł, ale warty uwagi. Sos śmietanowo-musztardowy w kompozycji z marynatą na occie z czerwonego wina nadaje potrawie kwaskowaty, ciekawy smak.
Składniki:
- 250 g mięsa wieprzowego,
- 2 łyżki octu winnego czerwonego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- nieduża cebula biała,
- 1/2 łyżeczki czosnku suszonego,
- 2 czubate łyżeczki musztardy,
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 2 szczypty kminku mielonego,
- 4 czubate łyżki śmietany 18%,
- natka świeżej pietruszki.
Przygotowanie:
Mięso najpierw musimy zamarynować. Marynatę przygotowujemy z dwóch łyżek octu winnego, dwóch łyżeczek musztardy, oliwy i przypraw. Mięso kroimy na malutkie kawałki, wielkości jednego kęsa. Obtaczamy w marynacie i pozostawiamy na godzinę w lodówce. Cebulę kroimy na drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, na rozgrzaną oliwę. Gdy się zeszkli dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy i następnie przykrywamy pokrywką. Dusimy około 10 minut. Po zdjęciu z ognia mieszamy ze śmietaną i posiekaną natką świeżej pietruszki. Wspaniale komponuje się z kaszą gryczaną paloną lub ryżem.