Meksykańskie naleśniki
Artykuł zewnętrzny
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 500 ml mleka
- 200 ml wody gazowanej
- ok. 300 g mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 500 g gotowanej wołowiny (ew. mielonej surowej)
- 2 czerwone cebule
- papryka czerwona
- papryka chilli
- ziarna z 2 kolb kukurydzy (ew. puszka kukurydzy)
- czerwona fasola z puszki
- 4 pomidory
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz, sól
Smażymy naleśniki. I zaraz zabieramy się za farsz. Jeśli mamy wołowinę mieloną smażymy ją na patelni. Ja miałam gotowaną, więc zmieliłam ją w malakserze. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i słodką paprykę. Mieszamy z mięsem. Dodajemy kukurydzę (u mnie gotowaną 10 minut), fasolę, pokrojone w kostkę pomidory bez skórki oraz 3 łyżki koncentratu. Zamiast tych dwóch składników można użyć pomidorów krojonych z puszki. Na samym końcu dodajemy zmiksowaną lub bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość mieszamy zagotowujemy.