Prosta i dość efektowna sałatka z kuchni gruzińskiej
składniki:
- 4 buraki średniej wielkości
- 1/3 szkl. łuskanych, pokruszonych orzechów włoskich
- sok z jednej, dużej cytryny
- 2-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
- do smaku: sól, pieprz mielony, cukier
sposób przygotowania:
Buraki umyć, ugotować albo upiec w piekarniku. Ostudzone obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać drobno, zalać sokiem z cytryny, odstawić na 15 min.. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać razem z cebulą do buraków. Dosypać natkę i orzechy, polać olejem. Całość oprószyć solą, cukrem i mielonym pieprzem, odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły. Podawać jako dodatek do mięs albo samodzielną przekąskę.