Masło czy margaryna? Prawda o tłuszczach, której nie usłyszysz w reklamach

Avatar photo
9 lipca 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Na co dzień bombardowani jesteśmy setkami reklam – z billboardów, telewizji, internetu, a nawet z lodówki. Każda marka próbuje nas przekonać, że to właśnie jej produkt powinien trafić na nasz stół. Jednym z najbardziej klasycznych dylematów pozostaje pytanie: co wybrać – masło czy margarynę? I choć może się wydawać, że decyzja dotyczy jedynie smarowidła do kanapki, w rzeczywistości dotyka ona znacznie głębszych kwestii zdrowotnych.

masło

Z jednej strony mamy masło – naturalne, znane od pokoleń, przez wielu uznawane za synonim domowej kuchni. Ale z drugiej strony lekarze i farmaceuci biją na alarm: masło to źródło nasyconych tłuszczów i cholesterolu, który może przyczyniać się do miażdżycy i chorób serca. Czy więc naprawdę powinniśmy je skreślić z naszego jadłospisu?

Margaryna z kolei w reklamach jawi się jako lekka, roślinna i pełna dobroczynnych tłuszczów nienasyconych. Wzmocniona witaminami, obiecuje wspierać nasze serce i obniżać poziom złego cholesterolu LDL. Ale czy ta „idealna” alternatywa nie kryje przypadkiem kontrowersji związanych z procesem jej produkcji, emulgatorami i utwardzaczami?

Prawda – jak to zwykle bywa – leży pośrodku. Masło ma swoje zalety – zawiera witaminy A, D, E i K, a także naturalne kwasy tłuszczowe, które mogą wspierać odporność i przyswajanie składników odżywczych. Jednak jego nadmiar, szczególnie w diecie osób z zaburzeniami lipidowymi, faktycznie może być problematyczny.

Margaryna zaś, choć początkowo była tworzona z myślą o tańszym substytucie masła, przeszła ogromną transformację. Współczesne, dobre jakościowo margaryny są wolne od tłuszczów trans i produkowane z olejów roślinnych. Niemniej jednak trzeba czytać etykiety, bo nie każda margaryna jest równie zdrowa, jak sugerują kolorowe opakowania.

Dla wielu z nas wybór sprowadza się więc nie do czarno-białych opinii, ale do świadomego podejścia – umiaru, jakości i własnych potrzeb zdrowotnych. Jedni pozostaną wierni masłu z wiejskiej mleczarni, inni postawią na nowoczesne margaryny roślinne z dodatkiem omega-3.

Najważniejsze to nie dać się zwieść reklamowym hasłom i podejmować decyzje w oparciu o rzetelną wiedzę. A o tym, co konkretnie warto wiedzieć, przeczytasz w dalszej części artykułu.

Jak powstaje masło i czy jest zdrowe

  • Powstaje wyłącznie ze śmietany w procesie zamaślania
  • zawiera nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe
  • najszlachetniejszy tłuszcz jadalny pochodzenia zwierzęcego
  • składa się z łatwostrawnego tłuszczu, cholesterolu, witamin A, D, E, K oraz licznych substancji typu selen, jod, magnez czy potas. 
  • pozytywnie wpływa na pracę serca
  • redukuje tłuszczowa masę ciała
  • posiada właściwości antynowotworowe
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • znacząco wspomaga zdrowi kory nadnerczy i tarczycy
  • zapobiega powstawaniu zwyrodnieniu stawów
  • jest tolerowane nawet w przypadku problemów z układem pokarmowym 

Margaryna sposób produkcji

  • jest wytwarzana przemysłowo z olejów roślinnych pomieszanych z wodą, mlekiem, substancjami polepszającymi smak i zapach, stabilizatorami, barwnikami, a nawet konserwantami
  • całość jest utwardzana metodą uwodornienia, czyli wysycenie wodorem części bądź całości wiązań kwasów tłuszczowych
  • tłuszcz bywa topiony w wysokich temperaturach
  • zawierają składniki powodujące wzrost stężenia cholesterolu w organizmie 
  • może sprzyjać powstawaniu miażdżycy

Masło jest produktem pochodzenia naturalnego bez wątpienia natomiast margaryna to substancja stworzona sztucznie przez koncerny i służy jedynie do smarowania pieczywa.

Czy faktycznie masło jest tak szkodliwe jak o tym alarmują lekarze i farmaceuci bo zawiera zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu?

Jeśli jednak okażemy zdrowy rozsądek i wnikliwość to dojdziemy do wniosku, że wcale tak nie jest.. Masło zawiera co prawda 82 % tłuszczu mlecznego, ale też dużo wody. Tłuszcz mleczny rozpuszcza się w temperaturze ludzkiego organizmu w związku z tym jest świetnie trawiony. Poza tym w maśle występują kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach, składających się głównie z nasyconych tłuszczów. Około 27 % stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak np; kwas olejowy oraz wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe na przykład kwas linolowy, masło więc zawiera jedynie około 4 %  nienasyconych kwasów trans! Poza tym jest bogate w rozpuszczalne w tłuszczach witaminy: A, D oraz E.

Cienko posmarowany masłem chleb nie jest cholestorolową bombą szkodliwą dla organizmu, zachowujmy zdrowy rozsądek i przy wybieraniu produktów kierujmy się ich naturalnym pochodzeniem, a nie reklamami w mediach…

Informacje o maśle opracowano na podstawie  Uzdrawianie żywnością – Tybetański sposób na choroby cywilizacyjne prof. dr Florian Uberall dr Andrea Uberall.

 

zobacz również:

Jak zrobić klarowane masło?

Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt i masło

Masło – przepis na szybkie masełko domowej roboty

Jak zrobić pasztet: różne przepisy

 



FORUM - bieżące dyskusje

Jak się ubrać na narty
Ja nie mam tego problemu, bo mi ten sport nie przypadł zupełnie...
Warszawa - Rossmann
Ja też kupuję głównie stacjonarnie, bo nie lubię czekać.
klejenie butów
Ja kupuję nowe, bo klejenie to czasem koszt przekraczający obiektywną wartość już nieco zużytych butów...
Przytulenie to zdrowie.
Tworzycie taką kobiecą więź, widocznie one też nie mają w domu do kogo się przytulać...