Maksymalnie czekoladowe ciasto z żurawinąto
Ciasto robiłam już kilkanaście razy dla siebie i przyjaciół – i do tej pory mi się nie znudziło. Każdy kęs poprawia nastrój i koi duszę
Składniki
- 4 duże jajka
- 125 gram gorzkiej czekolady 70% cacao,
- 125 gram białej czekolady,
- 250 gram masła,
- 130 gram mąki
- 100 gram suszonej żurawiny,
- szczypta soli
podgrzewamy piekarnik do 240 stopni. formę smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki, czekolady rozpuszczamy osobno jedna z połową ilością masła i druga też.
Do każdej z rozpuszczonej czekolady dodajemy dwa roztrzepane jajka.
Na koniec dodajemy sól i mąkę (połowa maki do białej części połowa do drugiej) co masy z ciemna czekoladą dodajemy żurawinę i mieszamy i wlewamy do formy na dno.
Białą czekoladę wlewamy na wierzch i wkładamy do piekarnika Wyłączamy piekarnik i ciasto zostawiamy tam na minimum 2 godziny *tzn do czasu kiedy piekarnik całkowicie nie ostygnie)
przestudzone ciasto władamy na 30 minut do lodówki podajemy z żurawiną.