Makaron ze szpinakiem i łososiem wędzonym
Makaron ze szpinakiem w wersji dietetycznej! Polecam nie tylko osobom na diecie, bo smakuje genialnie. Całkowity koszt na porcję dla mniej więcej 2 osób to około 20 zł :) Na zdjęciu danie nie wygląda apetycznie, ale jest naprawdę smaczne. Polecam!
Składniki (na 2 duże porcje)
250 g makaronu świderki pełnoziarnistego
1 duży plaster wędzonego łososia
1 torebka mrożonego szpinaku (brykietu lub rozdrobnionego)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
ćwiartka cebuli
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Wyciśnij czosnek i pokrój cebulkę w drobna kostkę. Wrzuć je na patelnię i smaż przez chwilę. Po kilku minutach dodaj szpinak (nie rozmrażaj go wcześniej). Gdy odparuje z niego woda, dodaj jogurt naturalny i masło. Mieszaj przez chwilę do zagotowania. Ugotuj makaron al dente (trochę twardy ma mniej kalorii!). Pokrój łososia w dość duże kawałki i dodaj do szpinaku. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zostaw szpinak na ogniu parę minut, aż łosoś rozpadnie się na małe kawałki i zmiesza się ze szpinakiem. Przecedź ugotowany makaron i dodaj do niego szpinak z łososiem. Smacznego! :)