Makaron ze szpinakiem i łososiem wędzonym

5 marca 2013, dodał: paola321
Artykuł zewnętrzny

Makaron ze szpinakiem w wersji dietetycznej! Polecam nie tylko osobom na diecie, bo smakuje genialnie. Całkowity koszt na porcję dla mniej więcej 2 osób to około 20 zł :) Na zdjęciu danie nie wygląda apetycznie, ale jest naprawdę smaczne. Polecam!

 

Składniki (na 2 duże porcje)

250 g makaronu świderki pełnoziarnistego

1 duży plaster wędzonego łososia

1 torebka mrożonego szpinaku (brykietu lub rozdrobnionego)

2 łyżki jogurtu naturalnego

1/2 łyżki masła

3 ząbki czosnku

ćwiartka cebuli

sól, pieprz

oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Wyciśnij czosnek i pokrój cebulkę w drobna kostkę. Wrzuć je na patelnię i smaż przez chwilę. Po kilku minutach dodaj szpinak (nie rozmrażaj go wcześniej). Gdy odparuje z niego woda, dodaj jogurt naturalny i masło. Mieszaj przez chwilę do zagotowania. Ugotuj makaron al dente (trochę twardy ma mniej kalorii!). Pokrój łososia w dość duże kawałki i dodaj do szpinaku. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zostaw szpinak na ogniu parę minut, aż łosoś rozpadnie się na małe kawałki i zmiesza się ze szpinakiem. Przecedź ugotowany makaron i dodaj do niego szpinak z łososiem. Smacznego! :)

 

Zdjęcie0404

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...