Makaron ze szpinakiem i łososiem wędzonym

5 marca 2013, dodał: paola321
Artykuł zewnętrzny

Makaron ze szpinakiem w wersji dietetycznej! Polecam nie tylko osobom na diecie, bo smakuje genialnie. Całkowity koszt na porcję dla mniej więcej 2 osób to około 20 zł :) Na zdjęciu danie nie wygląda apetycznie, ale jest naprawdę smaczne. Polecam!

 

Składniki (na 2 duże porcje)

250 g makaronu świderki pełnoziarnistego

1 duży plaster wędzonego łososia

1 torebka mrożonego szpinaku (brykietu lub rozdrobnionego)

2 łyżki jogurtu naturalnego

1/2 łyżki masła

3 ząbki czosnku

ćwiartka cebuli

sól, pieprz

oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Wyciśnij czosnek i pokrój cebulkę w drobna kostkę. Wrzuć je na patelnię i smaż przez chwilę. Po kilku minutach dodaj szpinak (nie rozmrażaj go wcześniej). Gdy odparuje z niego woda, dodaj jogurt naturalny i masło. Mieszaj przez chwilę do zagotowania. Ugotuj makaron al dente (trochę twardy ma mniej kalorii!). Pokrój łososia w dość duże kawałki i dodaj do szpinaku. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zostaw szpinak na ogniu parę minut, aż łosoś rozpadnie się na małe kawałki i zmiesza się ze szpinakiem. Przecedź ugotowany makaron i dodaj do niego szpinak z łososiem. Smacznego! :)

 

Zdjęcie0404

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...