Ta bezmięsna zapiekanka jest mojego pomysłu. Może i Wam zasmakuje?

7 kwietnia 2024, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Ta bezmięsna zapiekanka makaronowa z brukselką i paprykąjest mojego pomysłu. Doskonała jest na ciepłą kolację. Może i Wam zasmakuje?

zapiekanka makaronowa z brukselką

Składniki

  • brukselka-0,5 kg.,
  • makaron penne-40 dag. ( może też być inny, tj.: świderki, kolanka, tagiatelle czy muszelki),
  • papryka różnokolorowa (biała, czerwona, żółta, pomarańczowa)-4 sztuki,
  • starty żółty ser-25 dag.,
  • cebula średnia-2 sztuki,
  • tłuszcz, np. oliwa.
  • czosnek przeciśnięty-4 ząbki,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.
  • inne dowolne przyprawy.

 

Etapy przygotowania

Brukselkę myjemy i gotujemy na półtwardo i odcedzamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy.
Papryki różnokolorowe kroimy w kostkę.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Czosnek przeciskamy.

Dajemy te  w/w składniki do naczynia żaroodpornego, tj. : brukselkę, makaron, pokrojoną paprykę różnokolorową, cebulę i przeciśnięty czosnek, polewamy to oliwą z oliwek, a na wierzch posypujemy to startym żółtym serem, solimy i pieprzymy.
Pieczemy zapiekankę w piekarniku nastawionym na termoobieg 30 minut i nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Po wyjęciu można posypać natką pietruszki lub koprem.