Ta bezmięsna zapiekanka jest mojego pomysłu. Może i Wam zasmakuje?
Artykuł zewnętrzny
Ta bezmięsna zapiekanka makaronowa z brukselką i paprykąjest mojego pomysłu. Doskonała jest na ciepłą kolację. Może i Wam zasmakuje?
Składniki
- brukselka-0,5 kg.,
- makaron penne-40 dag. ( może też być inny, tj.: świderki, kolanka, tagiatelle czy muszelki),
- papryka różnokolorowa (biała, czerwona, żółta, pomarańczowa)-4 sztuki,
- starty żółty ser-25 dag.,
- cebula średnia-2 sztuki,
- tłuszcz, np. oliwa.
- czosnek przeciśnięty-4 ząbki,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku.
- inne dowolne przyprawy.
Etapy przygotowania
Brukselkę myjemy i gotujemy na półtwardo i odcedzamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy.
Papryki różnokolorowe kroimy w kostkę.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Czosnek przeciskamy.
Dajemy te w/w składniki do naczynia żaroodpornego, tj. : brukselkę, makaron, pokrojoną paprykę różnokolorową, cebulę i przeciśnięty czosnek, polewamy to oliwą z oliwek, a na wierzch posypujemy to startym żółtym serem, solimy i pieprzymy.
Pieczemy zapiekankę w piekarniku nastawionym na termoobieg 30 minut i nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Po wyjęciu można posypać natką pietruszki lub koprem.