Kiedy zgłodnieję gotuję mój ulubiony makaron z ricottą i cukinią

23 kwietnia 2024,
dodał: Redakcja

Szybki makaron na wiosenne dni, ale w zasadzie to danie można przygotowywać przez cały rok. Po prostu ugotuj swój ulubiony rodzaj makaronu, dodaj podsmażona cukinię, ricottę, podawaj z ulubionymi ziołami i przyprawami. Potrawę można wzbogacić dodając do smażonej cukinii cebulę, pieczarki (albo leśne grzyby) oraz suszone pomidory a na koniec smakosze serowych smaków mogą danie posypać parmezanem.

Makaron z ricottą i cukinią

składniki:

ulubiony makaron np: wstążki lub farfelle 200 gram

duża cukinia

ricotta

cytryna

czosnek

oliwa z oliwek

opcjonalnie: pieczarki i pomidory suszone, parmezan

 

Gotujemy makaron al dente. W dużym rondlu przygotowujemy cukinię:  kroimy w grubą kostkę i podsmażamy ją, dodajemy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem, tymiankiem. Dodajemy makaron, mieszamy, dodajemy ricottę i sok z cytryny, ulubione zioła. Jeśli chcemy wzbogacić smak możemy do podsmażanej cukinii dodać pieczarki oraz pokrojone suszone pomidory i parmezan.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Sezonowe dekoracje na każdą porę ro…
Czy zmieniacie dekoracje w swoich mieszkaniach w zależności od pory roku? Wadomo,...
Co czytacie w wolnej chwili?
Też lubię, zwłaszcza jeśli poza losami danej osoby pozwala szerzej poznać i zrozumieć...
Tolerancja wśród osób starszych
Ciekawa jestem, dlaczego starsi ludzie są tak mało tolerancyjni. Tak jakby naprawdę bali...
Kolendra - do jakich potraw?
A ja zakochałam się w świeżej, zielonej kolendrze. Ma niesamowity smak i cudownie...