Makaron soba z krewetkami w cieście

11 kwietnia 2013, dodał: okulary
Artykuł zewnętrzny

40 dkg makaronu soba ( z mąki gryczanej) dymka (zielona część), 16 średnich krewetek,olej do smażenia
Ciasto: 400 ml lodowato zimnej wody,dużo jajko,20 dkg mąki ryżowej. Zupa 150 ml sake, 150 ml sosu sojowego,900 ml wody,900 ml wywaru rybnego,25 g granulowanego bulionu dashi,łyżka cukru,szczypta soli.
Przygotować zupę: do szerokiego garnka wlać sake,doprowadzić do wrzenia,a następnie dodać pozostałe składniki(z wyjątkiem bulionu rybnego).Po zagotowaniu zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 20 min.Następnie połączyć z bulionem rybnym,zagotować i odstawić.Makaron soba ugotować w lekko osolonej wodzie.Krewetki obrać z pancerzyków,starannie oczyścić(nacinając część grzbietową) i ponacinać od strony brzusznej.Przygotować ciasto,miksując wszystkie składniki.Zanurzyć w nim krewetkii smażyć je w oleju na złoty kolor.Do miseczek nakładać makaron,wlewać zupę i wkładać po dwie krewetki.Przed podaniem posypać posiekaną dymką.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...