Maczanka krakowska Babcigramolki
Maczanka krakowska Babcigramolki
Czas :1,5 godziny
Składniki : 1 kg schabu bez kości
3 cebule
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonej papryki czerwonej
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka miodu
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 suszone grzyby
3 suszone śliwki
1 kromka suchego piernika korzennego
¼ kostki smalcu
16 kromek chleba razowego
Zrobić pastę z oliwy, sosu sojowego , papryki , pieprzu , miodu. Natrzeć schab i zostawić go w lodówce na 12 godzin ( zawinięty w folię lub zamknięty w pojemniku ). Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim schab . Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem ze smażenia. Dodać pokrojone w piórka cebule , śliwki , ziele angielskie, liść laurowy , grzyby . Zalać mięso wodą tak by go zakryła . Dusić ok. 1,5 godziny , aż schab będzie miękki. Wyjąć mięso z sosu . Włożyć do garnka piernik , rozgotować go . Sos zmiksować blenderem ( lub przetrzeć przez sito). Mięso pokroić na 8 plastrów. Razowiec maczać w sosie . Na talerzu kłaść po 2 zachodzące na siebie , namoknięte w sosie kromki razowca , na nich układać plaster schabu i polewać sosem . ( jeżeli razowiec ma mocno spieczoną skórkę można ją odkroić – chleb ma nasiąkać sosem bez problemu ). Podawać gorące . Do tego kieliszek czerwonego wina i już .
nadesłane: Babciagramolka