Łosoś z sojowym masłem i czosnkowymi warzywami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Łosoś z sojowym masłem i czosnkowymi warzywami

27 kwietnia 2015, dodał: Tree
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Składniki:

świeży łosoś – 4 filety

biały pieprz – szczypta

masło – 25 dag (w temperaturze pokojowej)

sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki stołowe

sezonowe, zielone warzywa, np. szparagi, groszek, fasola – 40 do 50 dag

czosnek – 4 drobno posiekane ząbki

ryż – 25 dag

podsmażony sezam – 2 łyżki stołowe

korzeń imbiru – 2 cm

Sposób przygotowania:

Zmieszać sos sojowy i masło do uzyskania jednolitej masy. Sos sojowy może dodać smaku różnym potrawom, np. stekom, risotto, makaronom, jajkom czy rybom.

Warzywa pokroić na równe cząstki. Ugotować ryż. Po ugotowaniu zmieszać z sezamem, imbirem i przykryć aby nie wystygło.

Podsmażyć warzywa na małej ilości masła sojowego, na małym ogniu z pokrywką dla szybszego przygotowania. Przed zdjęciem z ognia dodać czosnek.

Przyprawić łososia białym pieprzem i ułożyć skórą do dołu. Każdy kawałek skropić małą ilością masła sojowego. Smażyć na grillu przez 3 do 4 minut, potem ostrożnie obrócić i smażyć przez kolejne 4 do 5 minut. Zdjąć kiedy skórka będzie chrupka.

Łososia podawać najlepiej na warzywach i ryżu. Polać odrobiną sojowego masła pozostałego na patelni po smażonych warzywach.

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kilkadziesiąt matek 50+ rodzi co ro…
Rozumiem że to raczej wpadki pań, które myślą, że już nie będą miały...
Dieta jajeczna
Można jeść nawet kilka jajek dziennie, ale po warunkiem że są gotowane...
Po kim dziecko dziedziczy charakter…
Wg mnie córki bardziej po mamie dziedziczą charakter, a synowie po ojcach.
Dieta jajeczna
Lubicie jajka w diecie? Jak je przyrządzacie, żeby nie było monotonii?