Łosoś z sojowym masłem i czosnkowymi warzywami

27 kwietnia 2015, dodał: Tree
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

świeży łosoś – 4 filety

biały pieprz – szczypta

masło – 25 dag (w temperaturze pokojowej)

sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki stołowe

sezonowe, zielone warzywa, np. szparagi, groszek, fasola – 40 do 50 dag

czosnek – 4 drobno posiekane ząbki

ryż – 25 dag

podsmażony sezam – 2 łyżki stołowe

korzeń imbiru – 2 cm

Sposób przygotowania:

Zmieszać sos sojowy i masło do uzyskania jednolitej masy. Sos sojowy może dodać smaku różnym potrawom, np. stekom, risotto, makaronom, jajkom czy rybom.

Warzywa pokroić na równe cząstki. Ugotować ryż. Po ugotowaniu zmieszać z sezamem, imbirem i przykryć aby nie wystygło.

Podsmażyć warzywa na małej ilości masła sojowego, na małym ogniu z pokrywką dla szybszego przygotowania. Przed zdjęciem z ognia dodać czosnek.

Przyprawić łososia białym pieprzem i ułożyć skórą do dołu. Każdy kawałek skropić małą ilością masła sojowego. Smażyć na grillu przez 3 do 4 minut, potem ostrożnie obrócić i smażyć przez kolejne 4 do 5 minut. Zdjąć kiedy skórka będzie chrupka.

Łososia podawać najlepiej na warzywach i ryżu. Polać odrobiną sojowego masła pozostałego na patelni po smażonych warzywach.