Łosoś z sojowym masłem i czosnkowymi warzywami
Składniki:
świeży łosoś – 4 filety
biały pieprz – szczypta
masło – 25 dag (w temperaturze pokojowej)
sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki stołowe
sezonowe, zielone warzywa, np. szparagi, groszek, fasola – 40 do 50 dag
czosnek – 4 drobno posiekane ząbki
ryż – 25 dag
podsmażony sezam – 2 łyżki stołowe
korzeń imbiru – 2 cm
Sposób przygotowania:
Zmieszać sos sojowy i masło do uzyskania jednolitej masy. Sos sojowy może dodać smaku różnym potrawom, np. stekom, risotto, makaronom, jajkom czy rybom.
Warzywa pokroić na równe cząstki. Ugotować ryż. Po ugotowaniu zmieszać z sezamem, imbirem i przykryć aby nie wystygło.
Podsmażyć warzywa na małej ilości masła sojowego, na małym ogniu z pokrywką dla szybszego przygotowania. Przed zdjęciem z ognia dodać czosnek.
Przyprawić łososia białym pieprzem i ułożyć skórą do dołu. Każdy kawałek skropić małą ilością masła sojowego. Smażyć na grillu przez 3 do 4 minut, potem ostrożnie obrócić i smażyć przez kolejne 4 do 5 minut. Zdjąć kiedy skórka będzie chrupka.
Łososia podawać najlepiej na warzywach i ryżu. Polać odrobiną sojowego masła pozostałego na patelni po smażonych warzywach.