Łosoś z rozmarynem i serem feta

8 czerwca 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

składniki:

filet  z łososia

sok z połowy cytryny

oliwa z oliwek

kilka gałązek świeżego rozmarynu

łyżeczka suszonego rozmarynu

około 250 gram sera feta

1/2 zielonej papryki

natka pietruszki

sól, pieprz

Rybę pokroić na 150 gramowe porcje, natrzeć niewielką ilością soli zmieszanej z suszonym rozmarynem, skropić cytryna i oliwą. Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oliwy, rozłożyć pokrojona w paski paprykę, rozkruszyć fetę, oprószyć całość pieprzem. Na serze ułożyć kawałki ryby, posypać resztą fety, na wierzch ułożyć gałązki rozmarynu, piec około 20 minut w nagrzanym piecu do 180 stopni C.