Łosoś w lawendowej marynacie

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Inspiracje kuchnią prowansalską .

Czas : 30 minut + 4 godziny marynowanie

Składniki :

  • 2 dzwonka z łososia
  • 2 cytryny
  • 1/2 szklanki oleju ( z pestek winogron )
  • 1/2 łyżeczki soli lawendowej ( kuchennej )
  • 1 łyżeczka miodu lawendowego
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 herbatka lawendowa
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • mąka

file1287763486

Zalać herbatę lawendową wrzątkiem – parzyć 3 minuty, odcedzić i ostudzić . Dzwonka łososia ułożyć w zamykanym pojemniczku . Sok wyciśnięty z cytryn zmieszać z olejem , solą lawendową , miodem , herbatą i pieprzem  .Zalać rybę i wstawić zamknięty pojemnik do lodówki na minimum 4 godziny ( w trakcie przewrócić kilka razy ).

Wyjąć z marynaty , Osuszyć  papierowymi ręcznikami kuchennymi .Posypać mąką .

Na patelni rozgrzać olej . Smażyć łososia na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i doprowadzić do tego by się spieniło.

Podawać z ziemniakami podsmażonymi na rumiano lub frytkami.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Żubrówka czy Luksusowa na imprezę?…
Ja nie piję wódki, więc się nie wypowiem która lepsza. Ja na imprezę...
Jaki utrwalacz do pazknoci ???
Utwardzacz może być stosowany jako baza pod kolorowy lakier lub samodzielnie, jako preparat odżywczy....
Niechęć do macierzyństwa
W takim uproszczonym schemacie myślenia nie mieszczą się inne powody, z jakich ktoś...
pasemka na czarne włosy
Pasemka na czarnych włosach mogą być subtelne i naturalne, na przykład w kolorze średniego...