Łosoś na warzywach
– 80 dag ziemniaków
– 3 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
– 2 łyżki tartego chrzanu
– 500 ml mleka
– 60 dag filetów z łososia
– 2 pory
– łyżka oleju
– 3 gałązki koperku
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól, pieprz
– cząstki cytryny
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, pory pokroić w paseczki, gotować około 5 minut w posolonej wodzie, odcedzić, ale wywar zostawić, bo będzie potrzebny. W garnku rozgrzać masło, zasmażyć z mąką, wlać 2 szklanki wywaru z gotowania porów oraz mleko, mieszać i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować około 2 minuty. Sos beszamelowy wymieszać z tartym chrzanem. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, włożyć razem z porami do sosu beszamelowego. Filety pokroić na 4 kawałki, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kawałki ryby i smażyć po 5 minut z każdej strony. Łososia podawać wraz z warzywami.
Uwaga: czasami tez łososia wkładam do folii aluminiowej, wcześniej nakłuwam go widelcem i skrapiam sokiem i piekę około 20 minut.