Łosoś grillowany
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 600 g filetu z łososia norweskiego pokrojonego w kostkę wielkości 1 cm
- 100 ml oliwy z oliwek
- Przyprawa grill ziołowy Prymat
- Marynata klasyczna Prymat
- 1 łyżeczka kolendry Prymat
- 400 g miąższu z arbuza bez pestek
- 2 miękkie i obrane awokado
- Sok z ½ cytryny
- Sok z limonki
- ½ główki sałaty lodowej
- 100 g kiełków słonecznika
- 1 pokrojona czerwona cebula
Opłukanego i dobrze wysuszonego łososia norweskiego ułożyć na tacce aluminiowej i upiec na grillu. Następnie rybę ostudzić i zalać marynatą przygotowaną z oliwy, przyprawy grill ziołowy Prymat, marynacie klasycznej Prymat, soku z limonki i kolendry.
Umytą sałatę delikatnie wymieszać z kiełkami, cebulą i pokrojonym w grube słupki arbuzem. Awokado pokroić w grubsze paski, zalać sokiem z cytryny i dekoracyjnie ułożyć na wierzchu sałatki. Do dania dodać kawałki aromatycznego łososia i całość skropić pozostałą marynatą.
na podstawie: www.prymat.pl