Łopatka w pikantnym sosie pomidorowym z ziołami

5 maja 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Łopatka w pikantnym sosie pomidorowym z ziołami

składniki:

1 kg łopatki

3 łyżki pikantnego keczupu

cebula biała

por

marchew

pietruszka

2 szklanki bulionu

3 ząbki czosnku

mały słoiczek przecieru pomidorowego

przyprawy: kurkuma, tymianek, majeranek, pieprz, sól, słodka lub ostra papryka, pół łyżeczki cukru, szczypta cynamonu

ulubione zioła: natka pietruszki, kolendra, szczypiorek, koperek, bazylia itp.

wykonanie:

Mięso opłukać, wysuszyć,  przygotować pozbywając się błon.  Pokroić w plastry około 1 cm grubości na 10 cm szerokości.

Rozbijamy tłuczkiem.

Wszystkie tak przygotowane kotlety przyprawiamy.

Smarujemy cienko keczupem i wstawiam  do lodówki na 1 godzinę.

Warzywa obieramy, cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec, podsmażamy mięso z obu stron do zarumienienia, przekładamy na talerz. Do tego samego naczynia do smażenia wkładamy warzywa i smażymy kilka minut z resztą przypraw.

Wlewamy bulion i przecier oraz resztę keczupu i mięso, przykrywamy całość i dusimy do miękkości. Podajemy z ulubionymi ziołami np. kolendra, natką pietruszki lub szczypiorkiem.