Łopatka w pikantnym sosie pomidorowym z ziołami
składniki:
1 kg łopatki
3 łyżki pikantnego keczupu
cebula biała
por
marchew
pietruszka
2 szklanki bulionu
3 ząbki czosnku
mały słoiczek przecieru pomidorowego
przyprawy: kurkuma, tymianek, majeranek, pieprz, sól, słodka lub ostra papryka, pół łyżeczki cukru, szczypta cynamonu
ulubione zioła: natka pietruszki, kolendra, szczypiorek, koperek, bazylia itp.
wykonanie:
Mięso opłukać, wysuszyć, przygotować pozbywając się błon. Pokroić w plastry około 1 cm grubości na 10 cm szerokości.
Rozbijamy tłuczkiem.
Wszystkie tak przygotowane kotlety przyprawiamy.
Smarujemy cienko keczupem i wstawiam do lodówki na 1 godzinę.
Warzywa obieramy, cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec, podsmażamy mięso z obu stron do zarumienienia, przekładamy na talerz. Do tego samego naczynia do smażenia wkładamy warzywa i smażymy kilka minut z resztą przypraw.
Wlewamy bulion i przecier oraz resztę keczupu i mięso, przykrywamy całość i dusimy do miękkości. Podajemy z ulubionymi ziołami np. kolendra, natką pietruszki lub szczypiorkiem.