Lody waniliowe z mleka i śmietany
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- 2 szklanki mleka
- szklanka cukru pudru
- szklanka śmietany
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Mleko zagotować z połową cukru i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia, przykryć na 10 minut. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, mleko ponownie zagotować i stopniowo dolewać do żółtek, ucierać. Całość przelać do rondelka, podgrzewając, ucierać, aż krem osiągnie temp.80 stopni. Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ucierać. śmietanę ubić na sztywno, dołożyć do kremu i wymieszać, ostudzić. Krem jest gotowy, gdy łyżką można zaznaczyć wyraźną kreskę. Jeśli tak nie jest rondelek z kremem trzeba ponownie wstawić na mały ogień i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Krem w żadnym wypadku nie może się zagotować. Wstawić do zamrażalnika na ok.1 godzinę. Gdy masa zacznie krzepnąć, ubijać ja mikserem na puszystą pianę. Zamrozić.