Lody waniliowe z mleka i śmietany

2 września 2021,
dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka śmietany
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Mleko zagotować z połową cukru i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia, przykryć na 10 minut. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, mleko ponownie zagotować i stopniowo dolewać do żółtek, ucierać. Całość przelać do rondelka, podgrzewając, ucierać, aż krem osiągnie temp.80 stopni. Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ucierać. śmietanę ubić na sztywno, dołożyć do kremu i wymieszać, ostudzić. Krem jest gotowy, gdy łyżką można zaznaczyć wyraźną kreskę. Jeśli tak nie jest rondelek z kremem trzeba ponownie wstawić na mały ogień i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Krem w żadnym wypadku nie może się zagotować. Wstawić do zamrażalnika na ok.1 godzinę. Gdy masa zacznie krzepnąć, ubijać ja mikserem na puszystą pianę. Zamrozić.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...