Lody waniliowe z mleka i śmietany

2 września 2021, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka śmietany
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Mleko zagotować z połową cukru i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia, przykryć na 10 minut. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, mleko ponownie zagotować i stopniowo dolewać do żółtek, ucierać. Całość przelać do rondelka, podgrzewając, ucierać, aż krem osiągnie temp.80 stopni. Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ucierać. śmietanę ubić na sztywno, dołożyć do kremu i wymieszać, ostudzić. Krem jest gotowy, gdy łyżką można zaznaczyć wyraźną kreskę. Jeśli tak nie jest rondelek z kremem trzeba ponownie wstawić na mały ogień i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Krem w żadnym wypadku nie może się zagotować. Wstawić do zamrażalnika na ok.1 godzinę. Gdy masa zacznie krzepnąć, ubijać ja mikserem na puszystą pianę. Zamrozić.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz