Lody waniliowe z mleka i śmietany

2 września 2021,
dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka śmietany
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Mleko zagotować z połową cukru i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia, przykryć na 10 minut. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, mleko ponownie zagotować i stopniowo dolewać do żółtek, ucierać. Całość przelać do rondelka, podgrzewając, ucierać, aż krem osiągnie temp.80 stopni. Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ucierać. śmietanę ubić na sztywno, dołożyć do kremu i wymieszać, ostudzić. Krem jest gotowy, gdy łyżką można zaznaczyć wyraźną kreskę. Jeśli tak nie jest rondelek z kremem trzeba ponownie wstawić na mały ogień i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Krem w żadnym wypadku nie może się zagotować. Wstawić do zamrażalnika na ok.1 godzinę. Gdy masa zacznie krzepnąć, ubijać ja mikserem na puszystą pianę. Zamrozić.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.