Łódeczki z cykorii z łososiem i jajkiem
– 12 jajek ugotowanych na twardo
– 12 plasterków łososia
– 2 cykorie
– 24 zielone oliwki
– pół marynowanego strąka papryki
– łyżka posiekanego szczypiorku
– kilka gałązek koperku
– pół cytryny
– 4 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
– przyprawy: sól, pieprz, estragon, tymianek
Jajka obrać, pokroić wzdłuż na połowy. Listki cykorii umyć i osuszyć, 24 listki cienko posmarować majonezem, na każdym położyć połowę jajka. W żółtka wcisnąć po oliwce. Plasterki łososia przekroić na połowę i owinąć nim połówki jaja, paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze szczypiorkiem. Majonez wymieszać ze śmietaną lub jogurtem, doprawić do smaku ziołami. Na łososiu położyć po łyżce sosu, posypać papryką ze szczypiorkiem, udekorować pozostałymi listkami cykorii i koperkiem, przyozdobić cytryną. Czasem zamiast łososia stosuje plasterki szynki parmeńskiej lub sorrano.