Łódeczki z cykorii z łososiem i jajkiem

12 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 12 jajek ugotowanych na twardo

– 12 plasterków łososia

– 2 cykorie

– 24 zielone oliwki

– pół marynowanego strąka papryki

– łyżka posiekanego szczypiorku

– kilka gałązek koperku

– pół cytryny

– 4 łyżki majonezu

– 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

– przyprawy: sól, pieprz, estragon, tymianek

Jajka obrać, pokroić wzdłuż na połowy. Listki cykorii umyć i osuszyć, 24 listki cienko posmarować majonezem, na każdym położyć połowę jajka. W żółtka wcisnąć po oliwce. Plasterki łososia przekroić na połowę i owinąć nim połówki jaja, paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze szczypiorkiem. Majonez wymieszać ze śmietaną lub jogurtem, doprawić do smaku ziołami. Na łososiu położyć po łyżce sosu, posypać papryką ze szczypiorkiem, udekorować pozostałymi listkami cykorii i koperkiem, przyozdobić cytryną. Czasem zamiast łososia stosuje plasterki szynki parmeńskiej lub sorrano.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz