Makaron, pierogi, naleśniki, ryż i sałatki… A to wszystko z owocami lata! Poznaj przepisy na dania obiadowe z owocami sezonowymi, które przygotujesz w bardzo prosty i szybki sposób. Truskawki, maliny, borówki, jagody, morele…. wreszcie nie możemy narzekać na wybór świeżych owoców. Obiady z owocami są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.
Pierogi leniwe z borówkami
Składniki:
– 500 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego
– 2 jajka
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– ok. 100 g mąki pszennej
– szczypta soli do smaku
Przygotowanie:
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Następnie żółtka dodać do miski ze zmielonym twarogiem, a białka jajek ubić na sztywną pianę. Kolejno do miski z twarogiem i jajkami dodawać mąkę pszenną, szczyptę soli oraz opakowanie cukru wanilinowego i całość dokładnie wymieszać, na koniec dodać pianę z białek. Masę serową podzielić na kilka części, formować z nich wałki. Kroić na ok. 2 cm kluski. Można wyciskać w foremce. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z borówkami.
Racuchy z jabłkami i malinami
Składniki:
– 2 jabłka
– szklanka mąki
– 150 ml mleka (0,5 % tłuszczu lub zamiennika)
– 2 małe jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– cukier lub stewia do smaku
– cynamon do smaku
– ulubione owoce do podania
Przygotowanie:
Mąkę zmiksować z mlekiem, jajkami i cukrem. Dodać proszek do pieczenia i cynamon. Jabłka obrać, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce. Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu na małym ogniu. Podawać z dużą ilością sezonowych owoców.
Knedle z truskawkami
Składniki:
– 1 kg ziemniaków (14 średnich sztuk)
– 1 ½ szklanki mąki krupczatki/pszennej
– ½ szklanki skrobi ziemniaczanej (plus mąka do podsypywania)
– wybrane sezonowe owoce
– opcjonalnie olej lniany/roztopione masło i miód do polania knedli
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Do dużej miski przełożyć ugotowane, zimne ziemniaki i rozgnieść je dokładnie tłuczkiem. Dodać mąkę, skrobię i całość dokładnie wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagniatać w dłoniach aż powstanie jednolita masa. W dużym garnku zagotować wodę. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką lub skrobią. Odrywać małe kawałki ciasta, a następnie spłaszczać je i układać na środku po jednej truskawce. Zamknąć placuszek i uformować kulkę w dłoniach. Gotowe knedle wrzucać delikatnie do wrzącej wody. Gotować partiami na średnim ogniu ok 6-7 min. od momentu wypłynięcia. Odcedzić, przełożyć na talerz.
Ryż z jabłkami
Składniki:
– 200 g (1 szklanka) sypkiego ryżu
– ok. 500 ml mleka
– 6 łyżek cukru
– 4 łyżki masła + do posmarowania formy
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych np. reneta, antonówka lub papierówka)
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ryż wsypać do garnka, wlać mleko i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, cukier wanilinowy oraz małą szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez ok. 15-20 min. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. W garnku lub większej patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać 3 łyżki cukru a po chwili wrzucić jabłka. Dodać sok z cytryny i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 min. aż jabłka zmiękną. Dodać 1 łyżeczkę cynamonu i wymieszać. Doprawić większą ilością cukru w razie potrzeby. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Formę żaroodporną posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, następnie wyłożyć wszystkie jabłka, przykryć resztą ryżu, na wierzchu rozłożyć resztę masła. Przykryć folią aluminiową lub pokrywą i piec przez 25 min. Wierzch oprószyć resztą cynamonu, wyłożyć do miseczek i podawać ze śmietaną.
Pierogi z borówkami
Składniki:
Ciasto:
– 600 g mąki pszennej
– 2 łyżki oleju
– 1 szklanka gorącej wody
– 1 szczypta soli
Farsz:
– 600 g jagód świeżych lub borówek
– 1 łyżka mąki do posypania
Przygotowanie:
Mąkę wyrobić dokładnie z wodą, olejem i solą na elastyczne ciasto (na 600 g mąki potrzeba trochę więcej niż szklanka wody). Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wykrawać z niego kółka (szklanką lub kubkiem). Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę jagód obsypanych mąką i zlepić końce, by powstał pieróg. Pierogi wrzucać partiami do garnka z posoloną gotującą się wodą. Gotować kilka minut, aż wypłyną na wierzch. Podawać ze śmietaną słodką lub kwaśną posypaną cukrem.
zobacz również: