Racuchy z grzybami
Artykuł zewnętrzny
Leśne racuchy
Składniki: 30 dag mieszanych odgotowanych leśnych grzybów (np.kurki, podgrzybki, prawdziwki), 1 i 1/2 dag drożdży, 2 szkl. mleka, szczypta cukru, 20 dag mąki pszennej, jajko, łyżeczka majeranku, ząbek czosnku, olej do smażenia, sól.
Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka, wsypać cukier i łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do spienionego zaczynu dodać jajko, szczyptę soli, resztę mąki i mleka, pokrojone grzyby, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać na jednolitą masę. Kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Można także użyć po prostu pieczarek. Ale zdecydowanie są lepsze z dodatkiem leśnych darów jesieni…