Lemoniada z z cytryną i bławatkami

31 lipca 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Ta efektowna lemoniada z dodatkiem jadalnych kwiatów jakimi są bławatki orzeźwi w upalny dzień, ale też pięknie będzie prezentowała się w szklanym dzbanku, można do tego celu wykorzystać suszone lub świeże płatki tych fioletowych kwiatków. Płatki zawierają dużo antycyjanidów, flawonoidów, cychorynę, centaurynę i sole mineralne, szczególnie dużo manganu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

lemoniada z bławatka

potrzebujesz:

 

  • sok z 1 cytryny
  • miód około 3 łyżek lub cukier brązowy
  • 10 łyżek płatków chabru
  • kilka borówek
  • litr wody
  • kostki lodu na o

Do dużego słoja wsypujemy płatki, zalewamy wodą z miodem lub cukrem i sokiem z cytryny. Zakręcamy słoik i stawiamy go na 3 dni. Codziennie należy odkręcić wieczko aby gaz się ulotnił. Po tygodniu odcedzamy, podajemy z borówkami i kostkami lodu.