Lemoniada z z cytryną i bławatkami
Artykuł zewnętrzny
Ta efektowna lemoniada z dodatkiem jadalnych kwiatów jakimi są bławatki orzeźwi w upalny dzień, ale też pięknie będzie prezentowała się w szklanym dzbanku, można do tego celu wykorzystać suszone lub świeże płatki tych fioletowych kwiatków. Płatki zawierają dużo antycyjanidów, flawonoidów, cychorynę, centaurynę i sole mineralne, szczególnie dużo manganu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
potrzebujesz:
- sok z 1 cytryny
- miód około 3 łyżek lub cukier brązowy
- 10 łyżek płatków chabru
- kilka borówek
- litr wody
- kostki lodu na o
Do dużego słoja wsypujemy płatki, zalewamy wodą z miodem lub cukrem i sokiem z cytryny. Zakręcamy słoik i stawiamy go na 3 dni. Codziennie należy odkręcić wieczko aby gaz się ulotnił. Po tygodniu odcedzamy, podajemy z borówkami i kostkami lodu.