Nadchodzący letni sezon sprzyja jak żaden inny naszemu zdrowiu. Wszystkim doskonale znane jest powiedzenie: jesteś tym, co jesz. Mając je właśnie na uwadze warto przyjrzeć się naszym nawykom żywieniowym oraz temu, co znajduje się na naszym talerzu. Nadchodzi bowiem najlepszy moment, by zmienić, poprawić swoje smakowe przyzwyczajenia, które nie zawsze są dobre dla naszego zdrowia, a przez to również dla naszej sylwetki.
Dojrzewające właśnie owoce i warzywa oprócz rozkoszy podniebienia dostarczą mnóstwa odżywczych wartości, minerałów, witamin niezwykle korzystnie wpływających na stan naszego zdrowia. Skorzystajmy więc skwapliwie z letnich atrakcji kulinarnych! A potrzeba tak niewiele: wystarczy kilka podstawowych składników, wybrane warzywa lub owoce, by wyczarować pożywny i smaczny posiłek. Jeśli dodać do tego niewielką ilość kalorii, którą takie dania zawierają, nikomu już tłumaczyć nie trzeba, jak zbawienne będą rezultaty letniej kuchni.
Prawdziwą bombą witaminową jest koktajl pomidorowo – selerowy. Do jego przygotowania potrzebne będą: 3 gałązki selera naciowego, 3 pomidory, 1 jabłko, sól, pieprz i papryka w proszku. Do obranych i pokrojonych pomidorów i jabłka dodajemy pokrojonego selera, wszystko miksujemy, a następnie doprawiamy do smaku przyprawami.
Na dolegliwości trawienne idealny będzie koktajl błonnikowy. Aby go przyrządzić musimy posiadać następujące składniki: 2 młode marchewki, pół selera, 2 pomidory bez skórki, łyżkę pestek z dyni, łyżkę siemienia lnianego, łyżkę nasion słonecznika, 200 ml jogurtu naturalnego. Do drobno pokrojonych warzyw dodajemy jogurt i wszystko miksujemy na gładką masę. Do tak przygotowanego koktajlu dosypujemy pestki dyni, siemię lniane oraz słonecznik.
Nasze podniebienia mogą cieszyć również sałatki owocowe i warzywne. Tutaj w zasadzie nie ma reguł, jedynym ograniczeniem w doborze składników może być nasza fantazja. Pamiętajmy jednak, by spożywać warzywa i owoce surowe, nie przetworzone, gdyż jedynie w takim stanie mogą nam dostarczyć najwięcej odżywczych składników.
Stałym punktem letnich spotkań towarzyskich jest grillowanie. Postarajmy się tym razem zaskoczyć naszych przyjaciół i przygotujmy grillowane warzywa, które zachwycą podniebienie niejednego wybrednego smakosza. Daniem godnym polecenia są grillowane warzywa śródziemnomorskie, czyli bakłażan, cukinia oraz pomidory. Bakłażana i cukinię kroimy w plastry, pomidora przekrawamy na pół. Warzywa układamy na aluminiowej tacce, opiekamy wszystko przez 8 – 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano, a następnie na każdej porcji warzywnej kładziemy plasterek mozzarelli. Niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane.
W codziennej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców. Choć człowiek uchodzi za istotę mięsożerną, jednak sekret zdrowia i urody tkwi w bogatych w witaminy owocach i warzywach. Aby się do niego przybliżyć, kosztujmy smaków lata.
Zobacz również:
- Letnie desery owocowe – przepisy
- Marchewka na różne sposoby – przepisy
- Odchudzające przegryzki
- Dania z truskawkami – szybkie desery i sałatki