Są bogate w witaminę C
Spośród wszystkich owoców jagodowych truskawki zawierają jej najwięcej. Dlaczego witamina C jest tak ważna dla naszego organizmu? Oto krótkie przypomnienie:
1. Bierze udział w produkcji kolagenu – białka niezbędnego do rozwoju i regeneracji skóry, kości, chrząstek, zębów oraz dziąseł
2. Wspomaga system odpornościowy
3. Chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszając tym samym ryzyko zachorowania na raka
4. Wspomaga przyswajanie żelaza, dlatego wegetarianie i osoby, które jedzą mało mięsa zaraz po spożyciu bogatych w żelazo warzyw powinny zjeść np. garść truskawek, pomarańczę lub inne smakowite źródło witaminy C.
Poprawiają przemianę materii
Wszystko dzięki bromelinie, enzymowi, który ułatwia spalanie tłuszczów i węglowodanów. Truskawki pomagają oczyszczać jelita z resztek pokarmu, mają również korzystny wpływ na ich florę bakteryjną.
Obfitują w mikro i makroelementy
W truskawkach znajdziemy cały zestaw ważnych dla organizmu pierwiastków, w szczególności:
1. Żelazo (dzięki czemu przeciwdziałają anemii),
2. Wapń, fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie),
3. Magnez (odpowiada m.in. za prawidłowe działanie układu nerwowego) i mangan (m. in. zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć).
Pomagają w dolegliwościach reumatycznych i problemach z nerkami…
… a to dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym.
Są niskokaloryczne!
100 gramów truskawek to zaledwie 27 kcal. Nic tylko zajadać się i chudnąć!
Mogą uczulać
U niektórych osób efektem zjedzenia truskawek może być reakcja alergiczna: na skórze pojawia się najczęściej pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej rozwolnienie. Winnym nieprzyjemnych objawów jest nadprodukcja histaminy, którą wywołują truskawki.
Uwaga na salicylany!
Ze względu na pokaźną ilość salicylanów w truskawkach, owoców tych nie powinny jadać osoby uczulone na te związki. Skutkiem mogą być nie tylko wspomniane wyżej alergie skórne, ale również duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy, kończyn, stawów…
Podrażniają jelita
Truskawek powinny również unikać osoby borykające się z dolegliwościami zapalnymi jelit (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego). Drobne pestki owoców mogą bowiem podrażnić śluzówkę jelita (dotyczy to również malin, jeżyn, porzeczek, agrestu).
zobacz również:
-
Lecznicze i pielęgnacyjne właściwości truskawek
-
Dieta kreteńska – śródziemnomorski sposób na zdrowie
-
Witarianizm – na czym polega surowa dieta?
-
Desery z owocami sezonowymi – różne przpisy