Lazania z włoskiej kapusty z szynką

9 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

główka włoskiej kapusty
sól
5 łyżek mąki
5 łyżek masła
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 litra mleka
2 szklanki bulionu warzywnego
pęczek natki pietruszki
pieprz, papryka słodka w proszku
20 dag szynki pokrojonej w plastry
8 płatów lazanii
10 dag żółtego sera

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, wyciąć głąb, obgotować w osolonym wrzątku. Ostudzić, podzielić na liście, z każdego ściąć twardy nerw. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wlać mleko, bulion, gotować 5 minut na małym ogniu, mieszając. Włożyć posiekaną natkę. Przyprawić do smaku. Formę do zapiekania natłuścić, włożyć połowę liści kapusty, przykryć połową plasterków szynki, wlać 1/3 sosu. Przykryć płatami lazanii i resztą szynki, polać połową pozostałego sosu. Na wierzchu lazanii ułożyć liście kapusty, polać resztą sosu. Wierzch posypać startym żółtym serem i piec około 45 minut w temp. 200 stopni C.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
Jaki kolor auta dla kobiety?
Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
A jakie wam się podobają sukienki n…
Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...