Kwaśnica – kapuśniak z prażuchą czyli ziemniaczkami po łódzku

20 stycznia 2018, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Obejrzałam Kuchenne Rewolucje i naszedł mnie wielki głód na gorący kapuśniaczek z prażoczkami. Kapuśniak lubię mniej kwaskowaty, zrobiłam go na żeberkach. Wyszło po prostu PRZEPYSZNIE! Pochwał od męża nie było końca, a to przecież takie tradycyjne, proste danie…

składniki:

– kilka żeberek wieprzowych
– 60 – 70 dag kapusty kiszonej
– kilka suszonych grzybków
– duża marchew
– duża cebula
– sos sojowy
– pieprz, sól, ziele, listek laurowy
– olej rzepakowy

prażoki:

– ziemniaki (około 7 sztuk średniej wielkości) i słoninka , dwie łyżki mąki pszennej, dwie łyżki śmietany 12 %

Do garnka z wodą włożyć przepłukaną kapustę kiszoną, startą marchew, sparzone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć posolone żeberka. Dodać posiekaną w piórka cebulę do żeberek i razem próżyć. Do garnka z kapustą dodać żeberka z cebulką. Dusić do miękkości, na koniec doprawić.

Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie około 15 minut. Przed końcem gotowania dodać dwie łyżki mąki pszennej, gotować około 7 minut. Odlać wodę (uważać, aby nie uciekła mąka) , dodać śmietanę i ubić pałką lub tłuczkiem. Podawać ze słoninką z patelni.