Kwas chlebowy

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kwas chlebowy Kasi


Czas : 6 dni

Składniki :

½ kg chleba razowego ( najlepiej takiego na zakwasie )
3,5 litra wody
2 dag drożdży
10 dag cukru
2 łyżki rodzynek

Pokrojony na kromki chleb wysuszyć w piekarniku. Włożyć do dużego kamiennego garnka. Zalać wrzącą wodą . Przykryć gazą i zostawić na 24 godziny. Przecedzić . Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru , dodać do zaczynu. Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie ( mała ilość ) i też wlać do garnka. Ponownie zawiązać gazą . Po upływie doby znów przecedzić . Rozlać do butelek ( lub słoików ) wkładając do każdej kilka rodzynek. Jeszcze przez dobę trzymać w cieple. Potem wynieść w chłodne miejsce. Do picia nadaje się po 3 dniach. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Przechowywany w lodówce nadaje się do spożycia przez miesiąc ( tyle , że tak długo na pewno nie wystoi ).

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Zakupy przez internet
Nie ma to jak przymierzyć rzecz, zobaczyć jakość materialu.
Kosmetyki do makijażu - polskie, am…
Ja najwyżej cenię kosmetyki francuskie.
Rezonans magnetyczny
Nie każdy moze dojechać, są np. ludzie starsi gdzieś na wsi, bez auta i bliskich...
Cera
U mnie jest cera sucha i stosuję głównie kosmetyki Avene.