Kwas chlebowy

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kwas chlebowy Kasi


Czas : 6 dni

Składniki :

½ kg chleba razowego ( najlepiej takiego na zakwasie )
3,5 litra wody
2 dag drożdży
10 dag cukru
2 łyżki rodzynek

Pokrojony na kromki chleb wysuszyć w piekarniku. Włożyć do dużego kamiennego garnka. Zalać wrzącą wodą . Przykryć gazą i zostawić na 24 godziny. Przecedzić . Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru , dodać do zaczynu. Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie ( mała ilość ) i też wlać do garnka. Ponownie zawiązać gazą . Po upływie doby znów przecedzić . Rozlać do butelek ( lub słoików ) wkładając do każdej kilka rodzynek. Jeszcze przez dobę trzymać w cieple. Potem wynieść w chłodne miejsce. Do picia nadaje się po 3 dniach. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Przechowywany w lodówce nadaje się do spożycia przez miesiąc ( tyle , że tak długo na pewno nie wystoi ).

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....