Kurki dla zdrowia, dania z kurkami, przepisy smaczne i proste

11 września 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kurka to rodzaj grzybu, który zna chyba każdy. W lesie można je zbierać od czerwca do listopada. Bardzo często są wykorzystywane w kuchni przez wzgląd na sporą zawartość witamin oraz minerałów. Czy wiesz, że kurki pozytywnie wpływają na nasz mózg, mięśnie oraz łagodzą stres? Zobacz co jeszcze musisz wiedzieć o kurkach.

 

Gdzie rosną kurki?

Kurtki to grzyby bardzo pospolite więc ich znalezienie nie jest  trudne. Najlepiej szukaj je na glebach piaszczystych, które są pokryte igłami sosny lub świerka. Rosną również  na mszystych siedliskach lasów mieszanych, a także przy bukach oraz dębach.

kurki

Jak je rozpoznać?

Wygląd kurek jest bardzo specyficzny. Jej owocnik posiada kolor żółto – pomarańczowy. Jeżeli chodzi o wygląd kapelusza, to jest on uzależniony od wielkości grzyba. Młode grzyby posiadają wypukłe kapelusze. W trakcie rośnięcia stają się większe, bardziej wklęsłe oraz pofalowane.  Smak kurki jest bardzo delikatny, lekko korzenny. Jeżeli znajdziesz starsze grzyby, to możesz wyczuć delikatną nutę pieprzu.

Ważne ! Kurka posiada sobowtóra, ale nie jadalnego. Jest to lisówka pomarańczowa. Jak je odróżnić od siebie? Lisówka posiada bardziej gęste blaszki oraz ciemniejsze owocniki. Pamiętaj, aby zwrócić na o uwagę przy zbieraniu.

kurka

Właściwości kurki

Kurki składają się z witamin A, B1, B2, C, D2, E oraz PP. Zawierają również sporą ilość minerałów, w tym wapń, sód, potas, fosfor, a także chlor, siarkę, żelazo, mangan, fluor oraz miedź i cynk. 

Kurki były już wykorzystywane w medycynie ludowej, ponieważ regularne ich jedzenie poprawia pracę wątroby, narządu wzroku, wzmacniają odporność.

Dodatkowo kurki pozytywnie wpływają na mózg.  Wszystko za sprawą magnezu i żelaza. Jedna filiżanka kurek to niecałe dwa miligramy żelaza, czyli około 24 procent zalecanej dziennej ilości. Kurki usprawniają krążenie krwi w mózgu i zapobiegają chorobie Alzheimera. 

Zmniejszają również ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, oraz wspomagają jej leczenie. Dzieje się tak poprzez dużą ilość witaminy D2, która jest niezbędna przy tej chorobie.

Dzięki kurkom możesz odżywić swoją skórę.  Kurki zawierają dużą dawkę witaminy B3. Dzięki temu możesz zwalczyć trądzik, zapalenie skóry, podrażnienia oraz zaczerwienienia. Wystarczy, że dodasz je do swojej diety.

Jeżeli zmagasz się ze stresem, to w kurkach znajdziesz witaminę B5 niezbędną do redukcji stresu w organizmie.  Dzięki tej witaminie zmniejszysz ryzyko zaburzeń psychicznych oraz wspomożesz leczenie stanów depresyjnych. 

Mangan zawarty w kurkach zmniejsza bóle miesiączkowe oraz  dokuczliwe objawy menopauzy. 

W składzie kurek znajduje się również wysoko przyswajalne białko, które jest niezbędne dla zdrowia mięśni. Świetnie sprawdzą się po wysiłku fizycznym i uzupełnią braki witamin w organizmie.

kurki

Jak czyścić kurki?

Wbrew pozorom, to wcale nie takie proste. W kurkach gromadzi się spora ilość piasku, którą ciężko jest wypłukać. Najlepiej włożyć je do roztworu z  1 litra wody oraz  dwóch łyżek soli. 

kurki

Jak wykorzystać kurki?

Możliwości jest naprawdę mnóstwo, wszystko zależy od tego co lubicie jeść. Kurki idealnie nadają się do zup, sosów, sałatek, makaronów, zapiekanek, czy nawet jajecznicy. Dodatkowo kurki możesz zaprawić, czy zasuszyć.

Może macie jakieś sprawdzone przepisy z kurkami? Koniecznie podzielnie się nimi.

kurki

Przepisy na dania z kurkami:

Kurki w sosie śmietanowym z ziemniakami

3 szklanki świeżych kurek
1/3 kostki masła
200 ml śmietany 12%
1 łyżkę oleju
sól i pieprz do smaku

natka pietruszki

Sposób wykonania:

Kurki należy oczyścić i umyć, obgotować przez około 10 minut we wrzącej wodzie a następnie podsmażyć przez 10 minut  na masełku z odrobiną oleju. Dodać przyprawy i śmietanę. Dusić jeszcze 3-5 minut i odstawić z gazu. Podawać do tuczonych  ziemniaków z posiekaną natką pietruszki.

Kurki z makaronem w sosie serowym

– 40 dag kurek świeżych
– cebula
– 200 ml creme fraiche
– 5 dag sera typu Lazur
– 4 łyżki sera żółtego startego na wiórki
– makaron (spaghetti lub tagliatelle)
– 0,5 szklanki bulionu warzywnego
– 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
– sól i pieprz, oliwa

Na dużej patelni na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać umyte, posolone i popieprzone kurki, smażyć na dość dużym ogniu przez około 10 minut. Do grzybów  dolać bulion i wino. Dusić następnie przez około 10 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do grzybów dodać creme fraiche i pokruszony błękitny ser. Dusić na małym ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Do grzybów dodać ugotowany makaron, wymieszać i podawać gorący. Posypać wiórkami sera.

 

Kurki z krewetkami

– 300 g krewetek (królewskich, grenlandzkich – wg upodoba

– 300 g kurek (drobnych)

– 1 cebula

– pęczek koperku

– sok z 1 cytryny

– 2 łyżki masła

sos:

– śmietana 18 (lub jogurt)

– poszatkowany koperek

– kilka kropel cytryny

– ewentualnie pieprz i zgnieciony czosnek (w zależności od preferencji smakowych)

Podajemy z polentą, ryżem, bagietką

Etapy przygotowania

Razem z cebulą na maśle podsmażamy kurki (starannie wcześniej oczyszczone i wypłukane). Smażymy aż puszczą sok. Następnie dodajemy krewetki (jeśli są zamrożone należy je wcześniej odmrozić). Razem podsmażamy je ok 3-4 minuty (w zależności od wielkości krewetek). Doprawiamy do smaku solą (opcjonalnie), pieprzem i sokiem z cytryny, dodajemy drobno posiekanym koperek. I nasze wyjątkowo eleganckie danie jest gotowe! Podajemy w miseczkach, krewetki można polać sosem i posypać odrobiną koperku.  autor: QDasza

Kurki w warzywach

Składniki

  • 0,5kg kurek
  • 1 mała cebulka + 1-2 ząbki czosnku
  • po 1/2 strąka papryki żółtej, zielonej, czerwonej
  • 1/2 strączka niedużej papryczki chili
  • 2-3 garści zielonej fasolki szparagowej
  • 1 pomidor + 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 dkg cienkiej kiełbasy albo chudego boczku
  • 50 g (czyli 1/2 kostki) serka topionego śmietankowego (albo 4 trójkąciki)
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • do smaku: sól, odrobina cukru, pieprz mielony, oregano, bazylia (świeże lub suszone)
  • 1-2 łyżki oleju
Kurki oczyszczamy bardzo dokładnie, płuczemy, osączamy. Warzywa płuczemy, z papryk usuwamy pestki. Cebulę, czosnek i chili siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek. Kiedy się wytopi i zrumieni dodajemy cebulę, czosnek, chili, chwilkę smażymy, dodajemy grzyby i dusimy kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy fasolkę szparagową a gdy nieco zmięknie – pokrojoną w paski kolorową paprykę. Po chwili dodajemy oregano i bazylię, potem obrany ze skórki, pokrojony w kostkę pomidor, kukurydzę i koncentrat. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojony na małe kawałeczki serek topiony i mieszamy aż zupełnie się rozpuści. Całe danie przyrządza się dość szybko – warzywa nie mogą się rozgotować, mają pozostać jędrne i dość chrupiące. Potrawkę podajemy ze świeżą bagietką albo grzankami z wieloziarnistego chleba opieczonymi na blasze. autor: Pyza

Kurki w pomidorach

Składniki dla 4 osób:

600 g kurek
1 pokrojona w kostkę cebula
3 posiekane ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
Kilka gałązek świeżego kopru
2 pomidory bez skóry
Kilka gałązek świeżego tymianku
80 g sera pleśniowego
Sól, cukier, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Mix kolorowych sałat
50 g masła ziołowego
50 ml białego wina

Kurki dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Grzyby podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać cebulę i czosnek, podlać białym winem i smażyć 3 minuty. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej usunąć z nich miąższ), masło ziołowe, posiekany koper i świeży tymianek. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tak przygotowane kurki ułożyć na kolorowych sałatach i posypać pokrojonym w kostkę serem pleśniowym. autor: prymat

Cukinia faszerowana kurkami

  • 1 dość „szczupła” żółta cukinia (dł. ok. 20 cm)
  • ok. 20-30 dkg świeżych kurek
  • 2 małe cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
  • 1/3 strąka papryki żółtej
  • 50 g serka topionego (pół kostki)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 kromka bułki (sam miąższ)
  • 1 łyżka listków natki pietruszki
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • do smaku: sól, pieprz mielony
Cukinię umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką delikatnie usunąć pestki, oprószyć wewnątrz solą. Kurki oczyścić, opłukać, osączyć, większe sztuki pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną całą dymkę, dodać grzyby i posiekany czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojony na kawałki serek i mieszać aż się rozpuści, na koniec dosypać pokrojoną w kostkę paprykę i doprawić całość solą oraz pieprzem. Bułkę pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z natką pietruszki na proszek. Cukinię osuszyć papierowym ręcznikiem, wnętrze obsypać bułką z natką, napełnić farszem z kurek, wierzch także posypać bułką i ułożyć paseczki sera żółtego. Zapiekać ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Podawać na gorąco. Można wykorzystać zieloną cukinię albo małego kabaczka. autor pyza