Kurczak w winie po francusku czyli Coq au vin

10 sierpnia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– cały kurczak lub elementy

– czerwone wino półwytrawne 1/2 litra

– boczek w miarę chudy 20 dag

– pieczarki małe 10 sztuk

– seler naciowy

– cebulki małe – szalotki 6 sztuk

– zioła świeże lub suszone: tymianek

– sól, pieprz

– bulion drobiowy 1/2 litra

Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w cienkie plasterki lub kostkę, dodać cebulkę i seler naciowy w całości (potem się go wyjmuje), skropić oliwą i smażyć chwilkę. Wyjąć z patelni i na to miejsce smażyć kilka minut pieczarki bez ogonków (całe). Dodać wino i bulion. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju kawałki kurczaka. Wszystko przełożyć do dużego rondla lub brytfanny i zalać płynem (wcześniej wyjąć selera), piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku.

Można też według uznania dodać pokrojoną marchewkę lub ulubione zioła.

file1312968258



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak zepsuć sobie związek?
Dobre podpowiedzi, jak skłonić faceta do odejścia tak żeby myślał, że to samo...
Jak stawiać granice innym ludziom?
Raja, tak trzeba, inaczej ludzie sobie na zbyt wiele pozwalają. Dopiero jak wiedzą...
Ustawa o języku śląskim
Proponuję też ustawę o języku góralskim poznańskim czy krakowskim, bo to też przecież...
Zwrotomat
U nas też może to się przyjmie, ludzie lubią ten dreszczyk emocji,...