Kurczak w sosie jogurtowym z ryżem

15 lipca 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 2-3 niewielkie marchewki
  • pół średniego selera
  • 1 średnia cebula
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 1 mały jogurt naturalny (najlepszy Bakoma)
  • 2 łyżeczki curry
  • 125 ml śmietany 30% (słodkiej)

Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki,  a cebulkę w cienkie piórka poszatkować. Najpierw wrzucić marchewkę z selerem na rozgrzaną oliwę na patelnię, po ok. 20 min. dodać cebulkę. Warzywa mają nabrać intensywnego kolorku. Filet z kurczaka pokroić w paseczki. Mięso przełożyć na podsmażone warzywa, mieszać i smażyć na niewielkim ogniu, aż kurczak będzie biały. Jogurt dokładnie wymieszać z curry i wlać na patelnię. Cały czas mieszając, dusimy pod przykryciem kilka minut.

Kurczaka w sosie podawać z ryżem, białym lub brązowym.


file1310754842



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz